Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“Ülkemizdeki Gerçekler” programında Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu hukuki açıdan ele alındı

18/03/2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) “Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi program serisinin altıncı bölümü 17 Mart 2022 tarihinde yayınlandı.

Altıncı programın konuğu, Yunan ulusal mahkemelerince kapatılan ve/veya kaydedilmeyen Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu Hukuk Danışmanı Av. İlker Çavuşoğlu oldu.

Çavuşoğlu, programın moderatörü ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2008 yılında örgütlenme özgürlüğünü ihlal etmesi nedeniyle Yunanistan’ı mahkum ettiği Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu hakkında yönelttiği soruları cevapladı.

Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu hakkında özet bilgilendirmede bulunan Çavuşoğlu, Batı Trakya Türk toplumuna mensup kişiler tarafından kurulan en eski dernek olması nedeniyle bu gruptaki İskeçe Türk Birliği davasının amiral gemisi hüviyetinde olduğunu, 1983 yılında ulusal makamlar tarafından kapatıldığını kaydetti. Çavuşoğlu, dava grubundaki diğer iki derneğin ise ulusal makamlarca kaydedilmediğini ekledi.

Yunanistan Yargıtay’ının 29 Haziran 2021 tarihli kararının sorunlu iki temel mesaj içerdiğine işaret eden Çavuşoğlu, bunlardan ilkinin insan haklarına dair AİHM içtihadına karşı koyma, diğerinin de ulusal hukuk sisteminin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını uygulamak konusundaki isteksizliği olduğunu kaydetti.

1927 yılında kurulan İskeçe Türk Birliği’nin AİHM kararının ardından resmi tüzel kişiliğinin iadesi için yaptığı temyiz başvurusunun Yargıtay tarafından reddedilmesinden sonra hangi yolları izleyebileceği sorusuna cevaben Çavuşoğlu, İskeçe Türk Birliği’nin attığı adımların yalnız ve yalnız yasal statüsünün iadesini sağlamak için kararlı bir şekilde tüm yasal ve demokratik yollara başvurmak olduğunu ve bunun ilgili AİHM kararının tam ve etkili bir şekilde uygulanmasını da kapsadığını ifade etti.

Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki Batı Trakya Türk derneklerinin hukuki taleplerinin değişmediğini ve bunların tanınmak ve resmi olarak faaliyet göstermek olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, söz konusu üç derneğin marjinalleştirilmesinin uluslararası bir boyut kazandığını söyledi.

Çavuşoğlu, Yargıtay’ın İskeçe Türk Birliği hakkındaki olumsuz son kararının büyük olasılıkla Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği davaları için de emsal olacağını ancak bu iki dernekle ilgili davalardaki olumlu bir kararın Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’nda bütüncül bir kararın alınmasına yönelik diyaloğun başlatılmasına yardımcı olabileceğini kaydetti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesi uyarınca AİHM’nin nihai kararını uygulamayan sözleşmeye taraf bir devlete karşı ihlal sürecini başlatabileceğini not eden Çavuşoğlu, 14 yılın uluslararası bir organının bağlayıcı kararını uygulamak için yeterli bir zaman olduğunu, ulusal makamların mevcut düğümleri çözmek için Batı Trakya Türk toplumunun derneklerine karşı samimi yaklaşımlarını görmenin iyi olacağını söyledi.

ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında aynı anda canlı yayınlanan İngilizce dilindeki programın tümünü aşağıdaki linkleri tıklayarak izleyebilirsiniz:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ka5R6LtuCz4&t=58s

Facebook: https://www.facebook.com/939989616164959/videos/362721882387574

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu