Tarımda yeni hikâye teknolojiyle yazılacak
[ad_1]
Türkiye İş Bankası tarafından 2008’den bu yana düzenlenen, değişen ekonomi-piyasa koşullarında bölgesel-uluslararası fırsatların, yeni iş alanlarının ve sektörel gelişim fikirlerinin gündeme geldiği “İş’le Buluşmalar” toplantılarının 44’üncüsü İzmir’de yapıldı. “Tarımda Teknoloji ve Sürdürülebilirlik” başlıklı organizasyonda İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın yanı sıra İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli birer konuşma yaptı. Türkiye’de tarım sektörüyle ilgili farklı kesimlerden temsilcilerin katılımıyla da bir panel gerçekleştirildi.
AMAÇ DENGEYİ DEĞİŞTİRMEK
İş Bankası olarak tarımı stratejik öncelikli alanlarının en üstüne koyduklarını ifade eden Genel Müdür Hakan Aran, “Önümüzdeki dönemde artık tarımda da elimizi taşın altına koyarak, sektörde gördüğümüz eksikliklerin giderilmesi, birtakım sorunların aşılması ve farklı bir hikâyenin yazılması için son derece aktif ve etkin bir İş Bankası göreceksiniz” dedi.
class=”medyanet-inline-adv”>
Hakan Aran
Tarım, teknoloji ve finansı birleştirmek üzere tarımsal teknolojilerde yaratıcı, girişimci gücünü kullanmak isteyen girişimleri bulmak, çekmek, onları çiftçilerle buluşturmak amacıyla ‘Workup Agri’ adıyla bir hızlandırma programı hayata geçirdiklerini paylaşan Hakan Aran, şu bilgileri paylaştı: “Burada özellikle teknoloji aracılığıyla, girdi maliyetleriyle üretim verimliliği konusundaki dengeyi değiştirmeyi amaçlıyoruz. Biz eğer tarımda bir şeyleri değiştirmek istiyorsak, çiftçimizin tarım yaparak kâr edebilmesi gerekiyor. Daha az maliyetle daha yüksek verimlilikte üretebilmesi ve rekabetçi bir ortamda ürününü satabilmesi gerekiyor. Teknolojinin değdiği tarımsal üretim alanları hızla artıyor. Teknolojinin desteğiyle tarımdaki hikâyeyi değiştirebileceğimize inanıyorum.”
ÇİFTÇİYLE BULUŞTURACAĞIZ
class=”medyanet-inline-adv”>
Tarımın doğal risklerden etkilenmeye son derece açık olduğuna dikkat çeken Aran, doğa olaylarının, iklim değişikliğiyle beraber kuraklığın, yağışların, dolunun, sellerin tarımsal üretimi olumsuz etkilemesinin önüne geçen çözümlerin henüz hayata geçirilmediğini söyledi. Hakan Aran, “Bu konuda hikâyeyi değiştirmeye aday ne kadar beyin varsa, onların ürettiklerini alıp çiftçilerimizle buluşturmak bizim ödevimiz. Hızlandırma programlarının bu konuda çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Manisa Saruhanlı’da bankanın ilk tarım ihtisas şubesini açtıklarını da hatırlatan Aran, tarım ihtisas şubesinde çiftçileri teknolojileri üretenlerle buluşturacak değişik finansman yöntemlerini ve finansal araçları sunacaklarını aktardı. Hakan Aran, gerek para harcama periyotları, gerek gelir elde etme şekliyle geleneksel yaklaşımlarla tarımın ihtiyaçlarını karşılamanın zor olduğunu, bunun için finansal ürün ve hizmetler geliştirmek gerektiğini söyledi.
class=”medyanet-inline-adv”>
‘YOL GÖSTERİCİMİZ BİLİM’
İzlem Erdem
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem de, “Ülke, kurumlar ve bireyler olarak çiftçilerimizle elbirliği içinde yönetemediğimiz alanları mümkün olduğunca yönetebilir, verimlilik artışı sağlayacak alanları daha dengeli bir hale getirebiliriz. Burada da yol göstericimiz bilim olacak. Banka olarak bunu çok önemsiyoruz. Teknolojiyi daha çok tarımın içine katmak, bunu yaparken ziraat fakülteleriyle işbirliği yapmak, oradaki öğrencilere tarım bankacılığını öğretmek, aynı anda çiftçilerimizi yakından dinlemek önemli. Açtığımız tarım ihtisas şubesinde olduğu gibi onlara ne kadar yakın olduğumuzu hissettirmek, çiftçilerimizin verimini artıracak, her alanda onlarla hareket edeceğimizi, onlara anlatabilmek de önemli kazanımlarımız olacak” ifadelerini kullandı.
Source link