Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“Ülkemizdeki Gerçekler” programında Avrupa’da ulusal azınlıklar ve Batı Trakya Türk toplumu ele alındı

16/07/2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) “Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi program serisinin dokuzuncu bölümü 14 Temmuz 2022 tarihinde yayınlandı.

Dokuzuncu programda Romanya’daki Macar azınlığına mensup Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Başkanı Loránt Vincze konuk edildi.

ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie’nin moderatörlüğünü yaptığı programda Vincze, Avrupa’da ulusal azınlıkların mevcut durumu, Avrupa Birliği (AB) düzeyinde ulusal azınlıkların korunmasına yönelik atılması gereken adımlar ve FUEN’in koordine ettiği “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” isimli Avrupa Vatandaşları Girişimi ile Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumu ve daha geniş kapsamda ülkede azınlık haklarına bakış hakkında yöneltilen soruları cevapladı.

AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Eş Başkanı da olan Vincze, çoğunluk nüfusundan kendi dil, kültür, örf ve adetleri ile farklı olan toplulukların ulusal veya yerli azınlık olarak tanımlandığını belirterek, Yunanistan gibi AB üyesi devletlerin bazılarının sınırları içerisindeki ulusal azınlıkları hiçbir şekilde tanımadığını kaydetti.

Avrupa’da halihazırda yaklaşık 40 milyon kişinin çeşitli azınlık dillerini konuştuğunu not eden Vincze, ana dilde eğitim, ulusal azınlığa ait olan kurumların finanse edilmesi ve medya kuruluşlarının oluşu, azınlık dillerinin kamu alanında kullanılmasına ilişkin kolaylıkların sağlanması gibi farklı alanlarda ulusal azınlıklara imkan tanınması gerektiğini söyledi. Bu konuda AB üyesi devletlerdeki durumun birbirinden farklı olduğunu not eden Vincze, Yunanistan ve Fransa’da ulusal azınlıklar tanınmazken Finlandiya’da İsveççe konuşan topluluğun, İtalya’da Güney Tirol bölgesindeki Alman ve Ladin ulusal azınlıklarının haklarının güçlü bir şekilde korunduğunu ifade etti.

Vincze, Yunanistan tarafından Batı Trakya Türk toplumu için “Trakya’daki Müslüman azınlık” tabirinin kullanıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, dil ve dinin iki farklı konu olduğunu kaydetti. Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Yunanistan tarafından uygulanmasında bile en ufak olumlu bir adımın atılmadığının altını çizen Vincze, Yunanistan’ın demokrasi beşiği olmaktan çok uzak olduğunu, zira azınlık haklarına ilişkin standartları uygulamadığını söyledi.

FUEN’in Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarının çözümü için Yunanistan’a karşı baskının arttırılması yönünde farklı araçlara başvurduğunu ancak bunun yeterli olmadığını not eden Vincze, söz konusu baskının Avrupa Konseyi ve AB gibi Avrupa çapındaki kurumlardan gelmesi gerektiğine işaret etti.

Vincze, FUEN’in koordine ettiği MSPI’nin ulusal azınlıklar ile onların hakları, kültürleri ve dilleri için güçlü destek sağlama amacıyla başlatıldığını ve bu çerçevede girişime çok farklı taleplerin eklendiğini belirterek, MSPI’nin bir konsept olduğunu ve AB Komisyonu’nun girişimdeki yasa önerilerini reddetmesine karşın artık daha güçlü ve kararlı olduklarını belirtti. Halihazırda Almanya, Danimarka, Belçika, İtalya ve Macaristan gibi AB üyesi devletlerin girişime destek verdiğini not den Vincze, girişimin reddedilmesiyle ilgili Avrupa Adalet Divanı nezdinde açtıkları davayı yakında kazanmayı beklediklerini belirtti.

Son olarak kendilerinin Avrupa’nın kültürel mirasının parçası olan ulusal azınlıkların dilleri ve kültürlerinin desteklenmesini teşvik ettiklerini belirten Vincze, AB’nin ulusal azınlıklar ile onların dil ve kültürlerini daha çok gözetmesi gerektiğini ve bunun çoğunluk toplumları tarafından da desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında aynı anda canlı yayınlanan İngilizce dilindeki programın tümünü aşağıdaki linkleri tıklayarak izleyebilirsiniz:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=UIO_oBSYXLU&t=146s

Facebook: https://www.facebook.com/939989616164959/videos/454795379825247

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu