ABD, çip yasası ile Çin’de üretimi yasaklıyor
[ad_1]
ABD, yarı iletken çip krizini çözmek için yeni bir yasa tasarısını kabul etti ve üretim yapan şirketlere birtakım kısıtlamalar getirdi. Federal hükümetten sübvansiyon ve maddi teşvik alan çip üreticilerinin Çin gibi “ulusal güvenlik tehdidi oluşturan” ülkelerde üretim yapması yasaklandı.
ABD, çip yasası ile Çin’de üretim yapmayanlara maddi destek verecek
ABD Senatosu, aldığı kararla Çipler ve Bilim yarı iletken üretim sübvansiyonları resmen onayladı. ABD Başkanı Biden’ın tasarıyı imzalaması sonucunda çip üretimi yapan şirketlere yeni sübvansiyonlar sağlanacak. Bu firmaların ABD’deki yatırımlarını artırmaları ve yarı iletkenler için yeni üretim kapasiteleri oluşturmalarına fırsat tanınacak.
Günümüzde GlobalFoundries, Intel, Samsung Foundry, TSMC ve Texas Instruments gibi birden fazla şirket ABD’de yarı iletken üretimi yapıyor. Yeni tasarıyla birlikte 75 milyar dolarlık finansal sübvansiyon ve teşvik alacaklar. Ancak ABD, yatırım fırsatı tanıdığı şirketlere birtakım şartlar koşuyor.
Yeni tasarı, ABD için “ulusal güvenlik tehdidi oluşturan ülkelere” yatırım yapılmasının önüne geçiyor. Bu ülkelerde yarı iletkenler için üretimin genişletilmesinin veya yeni fabrikaların inşa edilmesini yasaklıyor. Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya’nın tehdit listesinde olduğunu belirtmek gerekiyor.
TSMC ve Samsung hem ABD’de hem de Çin’de üretim hattına sahip. Bu firmaların ne yapacağı şimdilik bilinmiyor olsa da, Çin’de devasa yatırımları bulunuyor. Tasarıya göre iptal etmezlerse, federal hükümetten sübvansiyon ve maddi teşvik alamayacaklar.
Bu konuda Samsung biraz daha şanslı görünüyor. Çünkü Çin’deki üretimlerini Samsung Semiconductor markası işletiyor. Bu markayı farklı bir şirket haline getirip ABD’den yardım almaya devam edebilir, ancak TSMC’nin böyle bir şansı yok.
Peki siz ABD çip yasası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Source link