ABTTF’den Brüksel’e çalışma ziyareti
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15 Eylül 2022 tarihinde Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti Brüksel’e çalışma ziyaretinde bulundu.
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie’nin de eşlik ettiği çalışma ziyareti kapsamında Avrupa Hür İttifakı (EFA) Başkanı Lorena López de Lacalle ile görüştü. ABTTF Brüksel Temsilciliği’nde gerçekleştirilen görüşmede EFA Siyasi Danışmanı Paul Butcher da hazır bulundu.
Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları dile getirildi
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Yeşiller ile birlikte aynı siyasi gruptaki EFA heyeti ile yapılan görüşmede Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları ile Yunanistan ve Batı Trakya bölgesinde yaşanan güncel gelişmeler aktarıldı.
ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını Avrupa Konseyi Bakanları Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen 14 yılı aşkın süredir ısrarla uygulamadığını kaydetti. Yargıtay’ın (Arios Pagos) kapatılan İskeçe Türk Birliği ile kaydedilmeyen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin temyiz başvurularını reddettiğini not eden Habip Oğlu, Yunanistan’ın bir kez daha AİHM kararlarını ve taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni hiçe saydığını ifade etti.
Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla teminat altına alınan eğitim ve dini özerkliğine yönelik sistematik ihlallerin sürdüğünü belirten Habip Oğlu, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Batı Trakya’daki iki dilli dört Türk ilkokulunun daha kapatıldığını, Temmuz 2022’de mecliste kabul edilen “Müftülüklerin Modernleştirilmesi” başlığı altındaki yeni yasa ile devletin özerk yapıdaki müftülükler üzerinde tam kontrol ve denetim kurmasının amaçlandığını kaydetti.
Habip Oğlu, Yunanistan’da siyaset ve medyada Batı Trakya Türk toplumunun milli güvenliğe “tehdit” ve “tehlike” olarak gösterildiği ve özellikle siyasetteki nefret söyleminin Türk toplumuna yönelik yapısal ve sistematik ayrımcılığın bir parçası olduğunun altını çizerek, özelikle dinleme skandalı ve İskeçe’de yeni müftü seçimi süreçlerinde Batı Trakya Türk toplumuna mensup milletvekillerinin ve temsilcilerinin doğrudan hedef gösterildiğini ifade etti.
Yunanistan’da seçimlerde bağımsız adaylara da uygulanan %3 seçim barajı ile Batı Trakya Türk toplumunun ekonomik sorunlarının ele alındığı görüşmede, geleceğe dönük iş birliği konuları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.