Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Batı Trakya Türk toplumu ve İslam karşıtı nefret suçu olayları AGİT 2021 Nefret Suçları Raporu’nda

22/11/2022

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR), 2021 Nefret Suçları Raporu’nu yayımladı. AGİT bölgesindeki devletlerde yaşanan nefret suçu olaylarına dair istatistiki ve betimsel bilgileri içeren raporun Yunanistan’la ilgili bölümünde, rapora katkı sağlayan kuruluşlardan biri olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) da adı geçiyor.

ABTTF, AGİT 2021 Nefret Suçları Raporu’nun hazırlık aşamasında yazılı katkıda bulunarak, Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumu ve İslam karşıtı nefret temelli saldırıları ve nefret söylemini rapor etmişti.

Yazılı katkısında ABTTF, Ortodoks Kilisesi lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos’un bir televizyon kanalında yayınlanan belgeselde İslam karşıtı sözleri, Atina’da mescit olarak kullanılan bir binaya el yapımı patlayıcı düzenek atılması ve Dimetoka kasabasındaki tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin karşısına İslam karşıtı bir afiş asılmasını rapor etmişti.

AGİT’in 41 katılımcı Devlet’inin resmi veri sunduğu 2021 Nefret Suçları Raporu’nda 114 sivil toplum kuruluşu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve AGİT misyonları tarafından rapor edilen 44 katılımcı Devlet’teki nefret olayları ile ilgili bilgiler yer alıyor. Dünya genelinde türünün en kapsamlısı olan raporda, 2021 yılında AGİT bölgesinde toplam 6.391 nefret suçu olayının yaşandığı kaydediliyor.

Raporun Yunanistan’la ilgili bölümünde, Yunanistan tarafından sunulan resmi verilere göre Yunan polisince 2021 yılında toplam 110 nefret suçunun kaydedildiği, bunlardan ikisi hakkında savcılık tarafından adli kovuşturma yürütüldüğü ve bir kovuşturmanın mahkumiyetle sonuçlandığı ifade ediliyor.

AGİT/ODIHR Direktörü Matteo Mecacci, raporla ilgili yaptığı açıklamada, nefret suçlarının etkiledikleri toplumlar için yıkıcı olduğunu ve aynı zamanda tüm toplumları istikrarsızlaştırabileceğinin altını çizerek, sivil toplumun AGİT bölgesinde nefret ve hoşgörüsüzlükle mücadelede hayati bir rol oynadığını, onu için sivil toplum kuruluşlarının her türlü nefrete yanıt vermede devletler için paha biçilmez bir ortak olmaya devam etiklerini kaydetti.

AGİT/ODIHR, 2021 Nefret Suçları Raporu’nun yayımlanması vesileyle devletleri nefretle mücadele eden sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğini derinleştirmeye ve mağdurları desteklemek için daha fazla çaba göstermeye çağırdı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu