Zeybek, İmam Hatip Lisesi mezunlarının sorunlarını meclis gündemine taşıdı
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına hitaben İmam Hatip Lisesi mezunlarının denklik belgesi sorunlarıyla ilgili meclise soru önergesi sundu.
Milletvekili Zeybek konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Diplomalara denklik belgesi Π.Δ. 155/78 ile Φ.815.1/33/Ζ1/1407/04-03-1994 ve Φ.815.4/Ε187/Ζ1/1407/21-08-1998 sayılı genelgeye göre verilmektedir. Bu koşullar doğrultusunda yurt dışından gelen Lise diplomalarının denklikleri belirlenmektedir.
Ancak bu hükümler, ülkemizde faaliyet gösteren Medreselerle aynı statüde olan İmam Hatip okullarının öğrencilerini haksız yere denklikleri içermemektedir.
Son dönemde İmam Hatip Ortaokul ve Liselerine devam eden ya da eğitimini tamamlayarak Yunanistan’a dönen pek çok öğrenci, lise diplomalarının ülkemizdeki liseler ile denk olmamasından kaynaklanan mevzuat boşluğu ile karşı karşıya kalmaktadır.
Sonuç olarak, bu öğrenciler ülkemizdeki eğitimlerini tamamlayamamakta, lise diplomalarını kabul ettirememekte ve dolayısıyla eğitimlerine bir üst düzeyde devam edememekte veya mesleki olarak gelişememektedirler.
İlgili öğrencilerin Eğitim Bakanlığı birimleri ile (Yurtdışı Eğitimi, Avrupa ve Azınlık Kültürlerarası Eğitimi Müdürlüğü) (DIPODE) yazışmaları sonucunda verdiği cevap: “Yabancı bir İmam Hatip eğitim biriminin derecesi yerli bir Genel Eğitim derecesi ile denkliği mevcut mevzuatta öngörülmemektedir”. Buna göre, mevzuat eksikliği nedeniyle, İmam Hatip Liselerinin faliyet gösteren Medreselerle dahi denk tutulmamaktadır.
•İmam Hatip mezunları Yunan eğitim sisteminde aldıkları Lise diplomalarının karşılığı olmadığı için mağdur olduklarından.
•Söz konusu mevzuat eksiklşği, öğrencilerin eğitim ve mesleki gelişim olanaklarını engellediğinden.
Sayın Bakana sorulur?
1.İmam Hatip Liselerinin denklik belgesi alması ve ülkenin Genel Eğitim dereceleriyle eşleştirmenin koşullarını ve yolunu oluşturmak için inisiyatif almayı düşünüyormusunuz?
2.Yurt dışında faaliyet gösteren İmam Hatip Liseierinin en azından ülkedeki Medreselerin öğrenim unvanlarıyla uyumlu hale getirilmesinin şartlarını ve yolunu oluşturmak için inisiyatif almayı düşünüyor musunuz?
3.Denklik belgesi başvurularının çok olmasına ve bu eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilerin bir çıkmazda olmalarına rağmen bu yasal boşluğun sürdürülmesi hangi gerekçeye dayanmaktadır?