Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Atina’daki Benaki İslam Sanatları Müzesi 12 binden fazla eseri sergiliyor

11/07/2023

İslam kültürünü yansıtan 12 binden fazla eser, Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Benaki İslam Sanatları Müzesi’nde İslam tarihi ve kültürüne ışık tutuyor.

Mısır’ın İskenderiye şehrinde 1873’te dünyaya gelen Rum asıllı Antonis Benakis’in özel koleksiyonu ile 2004’te kurulan müze, Hindistan, İran, Mezopotamya, Anadolu, Orta Doğu, Arap Yarımadası, Mısır, Kuzey Afrika, Sicilya, İspanya gibi geniş bir coğrafyadan toplanan zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

Müzede, seramik, altın işçiliği, dokumacılık, ahşap oymacılığı, cam ve sedef işlemeciliği gibi çok sayıda İslam el sanatı da en güzel örnekleriyle yer alıyor.

Koleksiyonda Bursa dokumaları ile İznik ve Kütahya porselenleri yer alıyor

Mavi ve turkuaz renkleriyle öne çıkan çini ve porselenlerin çoğu İznik ve Kütahya’dan gelirken, Bursa’da dokunmuş kumaş ve kilimler de koleksiyonda yer alıyor.

Kahire’de 15-18’inci yüzyıllarda misafirlerin konuk edildiği, bir kethüdaya ait oda da müzede mobilyaları ve şadırvanı ile o dönemin yaşam koşullarını yansıtıyor.

Mısır’da toplanmaya başlayan ve İslam’ın doğduğu 7’nci yüzyıldan 19’uncu yüzyıla kadar geniş bir zaman diliminden eserler barındıran koleksiyon, “Saudi Aramco World” isimli dergiye göre bugün dünyadaki en önemli 13 İslam eseri koleksiyonu arasında yer alıyor.

Müzedeki eserler, İskenderiyeli Antonis Benekais’in özel koleksiyonundan

Benaki İslam Sanatları Müzesi Müdürü Mina Moraitu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergilenen eserlerin çoğunun müzeye ismini veren Benakis’in İskenderiye’de yaşadığı dönemde koleksiyonuna kattıklarından olduğunu söyledi.

Müzedeki eserlerin, Yunanistan’da Yunan medeniyeti dışında bir medeniyeti sergileyen iki müzeden biri olduğunu vurgulayan Moraitu, “Çok önemli bir müze çünkü Yunanistan’dan çok uzak olmayan ama Yunanistan’dan çok farklı toplumların sanatlarını yansıtıyor.” dedi.

Moraitu, müzeye Yunanların yanı sıra çok farklı ülkelerden de ziyaretçilerin geldiğini, bazen müzenin Yunanistan’dan çok yurt dışında tanındığı kanısına kapıldığını dile getirdi.

Başta dokuma, seramik ve metal işçiliği olmak üzere müzedeki Osmanlı dönemine ait eserlerin çoğunun Mısır’dan temin edildiğini belirten Moraitu, bu eserlerin Osmanlı sanatının özelliklerini ve kimliğini göz önüne serdiğini vurguladı.

Moraiti, Osmanlı eserlerinde çoğunlukla çiçek figürlerinin yer aldığına dikkat çekti.

İngiliz seyyah ve İstanbul’a 18. yüzyıl sonlarında seyahat eden sanatçı Thomas Hope’un, “Osmanlı İstanbul’u Eskizleri” sergisi için geçmişte Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği ile de işbirliği yaptıklarını hatırlatan Moraiti, kendisinin de Benaki yayınlarından çıkan “İznik Seramiklerinin Büyüsü” isimli kitabı John Carswell işbirliğiyle yazdığını kaydetti.

Moraiti, koleksiyondaki İznik seramiklerinin çoğunun 1925’te İskenderiye’deki bir sergide yer aldığını söyleyerek bunun “Mısır’daki ilk İslam sanatları sergisi” olduğunu belirtti.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu