ABTTF’den Strazburg’a çalışma ziyareti
Çalışma ziyaretinde kapsamında yapılan görüşmelerde eğitim ve örgütlenme özgürlüğü ile ilgili olanlar başta olmak üzere Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları aktarıldı.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sonbahar Olağan Genel Oturumu’na paralel olarak 9-11 Ekim 2023 tarihlerinde Strazburg’a çalışma ziyaretinde bulundu.
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ve ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık’tan oluşan ABTTF heyeti, AKPM üyesi parlamenterler ve Avrupa Konseyi organları ile yaptığı görüşmelerde Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını dile getirdi. ABTTF heyeti ayrıca Avrupa Konseyi Uluslarararası STK’lar Konferansı’nın (CINGO) üç gün süren genel kurul toplantısına iştirak etti.
Siyasiler ve avrokratlarla yapılan görüşmelerde ABTTF heyeti, örgütlenme özgürlüğü kapsamında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Haziran 2023’te yaptığı toplantıda incelediği Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Yunanistan tarafından on beş yıldır uygulanmadığını dile getirdi. Ekim 2022’de kurulan Batı Trakya Fenerbahçeliler Kültür ve Spor Derneği’nin kaydının iptali istemiyle ikinci kez dava açıldığını belirten ABTTF heyeti, davanın duruşmasının 6 Eylül 2023’te görüldüğünü ve mahkemenin kararını açıklamasının beklendiğini kaydetti.
Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunlar kapsamında ABTTF heyeti, Batı Trakya Türk toplumuna ait özerk statüye sahip ilkokulların tek taraflı bakanlık kararlarıyla öğrenci azlığı bahanesiyle kapatıldığını not ederek, 2023-2024 öğretim yılında Batı Trakya’daki 9 ilkokulun daha kapatılmasıyla 1995 yılında 235 olan Türk ilkokulu sayısının bugün 90’a düştüğünü ifade etti.
ABTTF heyeti, İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü’nün vardiyalı eğitim dayatmasına karşı okulun encümen heyeti üyeleri, öğrenci velileri, öğrenciler ve Batı Trakya Türk toplumunun temsilcilerinin katılımıyla 18 Eylül’den 28 Eylül’e kadar 11 gün süren ve başarıyla sonuçlanan protesto eyleminin düzenlendiğini belirterek, Yunan makamlarının iki dilli azınlık anaokulları örneğinde olduğu gibi Batı Trakya Türk toplumunun eğitimle ilgili haklı taleplerini ısrarla görmezden geldiğini vurguladı.
ABTTF heyeti, Batı Trakya Türk toplumunun Yunanistan’da Mayıs ve Haziran 2023’te yapılan genel seçimler sürecinde olduğu gibi siyaset ve ana akım medyada doğrudan hedef gösterildiğine ve ötekileştirildiğine dikkat çekerek, Türk toplumunu temsil eden kişi ve kurumların nefret söylemine maruz kaldığını, hatta İskeçe SYRIZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’in yerel bir televizyon kanalındaki canlı yayında ölümle tehdit edildiğini kaydetti.