Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Batı Trakya Türkleri 29 Ocakları andı

30/01/2024

Batı Trakya Türk Azınlığının hak arama mücadelesinde en önemli dönüm noktası olan 29 Ocak’lar Gümülcine’de anıldı.

Batı Trakya Türk Azınlığına ait isimlerinde Türk kelimesi bulunan dernekler hakkında verilen kapatılma kararı, Türk azınlığa yapılan baskı ve ayrımcılıkları protesto etmek amacıyla Türk azınlığının 1988 yılında direnişinin; 1990 yılında da Batı Trakya’da Türklerini hedef alan saldırıların yıl dönümü nedeniyle 29 Ocak Pazartesi günü Gümülcine’de Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde bir etkinlik gerçekleştirildi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun düzenlediği anma etkinliğine Batı Trakya genelinden çok sayıda soydaş katıldı.

Moderatörlüğünü Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in yaptığı “29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü” adlı etkinlikte konuşmacı olarak, Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin, İskeçe Türk Birliği Başkanı ve Gazeteci Ozan Ahmetoğlu ile Psikolog Koray Bağdatlı yer aldı.

Etkinlik, Batı Trakya mücadelesine katkısı geçen ve hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Batı Trakya Türk Azınlığının tarihi ile 29 Ocaklar’ın anlatıldığı videoların gösterimi yapıldı.

Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif etkinliğin açılış konuşmasında, 29 Ocak olaylarının Batı Trakya Türkleri için bir dönüm noktası olduğu belirterek, dönemin Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı İsmail Rodoplu’nun, 29 Ocak 1988’deki hak arama yürüyüşünün gerçekleşmesindeki rolünü vurguladı. Azınlık insanına birçok alanda haksızlık yapıldığını kaydeden Şerif, “Gümülcine Türk Gençler Birliği, İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Öğretmenler Birliğinin isimlerinde Türk kelimesi bulunduğu için tabelalarının indirilmesi bardağı taşıran son damla oldu.” diye konuştu.

“1988 Türklük Yürüyüşü”ne giden süreç hakkında bilgi veren Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin, siyasi partilere güvenini yitiren azınlık içerisinde bağımsız milletvekili seçme fikrinin olgunlaştığını belirtti.

Hülya Emin, 29 Ocak 1990 tarihinde azınlık aleyhine gelişen saldırılar hakkında detaylı bilgi verdi.

29 Ocakların Batı Trakya Türkleri için iki önemli dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Hülya Emin, gençlerin 29 Ocaklarda neler yaşandığı konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İskeçe Türk Birliği Başkanı, gazeteci Ozan Ahmetoğlu etkinlikte yaptığı konuşmada, 29 Ocak 1988’den bu yana azınlık hakları alanında yaşananları anlattı. 29 Ocakların üzerinden 30 yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen Batı Trakya Türk Azınlığının kolektif haklarında herhangi bir iyileşme olmadığını söyledi. 2023 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde, seçim öncesi tartışmalarında bir numaralı gündem maddesinin Batı Trakya Türklerinin milli kimliğinin inkarının oluşturduğunu vurgulayan Ahmetoğlu, “29 Ocak’ın üzerinden 36 yıl geçmiş. Azınlığımızın milli kimliğinin inkarı hala devam ediyor. Üstelik bu konu ülkede seçim öncesi tartışmaların ana konusunu oluşturabiliyor. İnsan ve azınlık hakları açısından çok ciddi ve çok vahim bir durum. 29 Ocakların ortaya çıkaran şartların 36 yıl sonra hala geçerli olduğunu görmek gerçekten üzücü.” diye konuştu.

Son konuşmacı Koray Bağdatlı ise konuşmasında, 29 Ocakları psikolojik yönden değerlendirdi. Bağdatlı, 29 Ocakları politik psikolojideki seçilmiş travma ve seçilmiş zafer kavramları üzerinden ele aldı. Bağdatlı, 29 Ocakların, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının toplumsal yaşamında çok büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Etkinlik, Mümin Ali ve Batuhan Hasan’ın sunduğu kısa bir müzik dinletisiyle son buldu.

Etkinliğe, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayda Ünal, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Gümülcine Milletvekili Özgür Ferhat, Kozlukebir Belediye Başkanı Erdem Hüseyin, Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam, Mustafçova Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Doğu Makedonya Trakya Bölge Başkanı Yardımcısı Rıdvan Hacı Mehmet, Doğu Makedonya Trakya Bölge Başkanı Danışmanı Rıdvan Molla İsa, bölge başkanlığı meclis üyeleri Ahmet Kasap ve Fatih İsmailko azınlığın kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda soydaş katıldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu