Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

ABTTF’den BM’ye iki yazılı bildiri

09/07/2024

Dernek kurma özgürlüğü sorunu ile Batı Trakya Türk toplumunun hedef gösterilmesi sorununu gündeme taşıyan ABTTF, Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün ciddi bir biçimde zedelendiğini gündeme taşıdı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 18 Haziran-12 Temmuz 2024 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 56. Olağan oturumuna “Yunanistan’da demokrasi ve hukukun üstünlüğüne yönelik kısıtlamalar çerçevesinde dernek kurma özgürlüğünün ihlali” ile “Batı Trakya Türk toplumuna karşı sistematik ayrımcılık kapsamında hak savucunularına yönelik itibarsızlaştırma ve hedef gösterme” başlıklı iki yazılı bildiri sundu.

Hukukun üstünlüğü ve dernek kurma özgürlüğünün sorununa ilişkin olarak ABTTF, 1923 Lozan Antlaşması ile statüsü belirlenen Batı Trakya Türk toplumunun uzun yıllardır sistematik ayrımcılıkla mücadele ettiğini söyledi, son yıllarda ülkemiz Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün zarar görmesiyle birlikte insan hakları savunucuları ve ulusal azınlıklara karşı baskı ve zorlukların arttığını belirtti.

Dernek kurma özgürlüğü ve AİHM kararlarının uygulanmasının demokrasi ve hukukun üstünlüğünün en önemli göstergelerden biri olduğunu belirten ABTTF, Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu olarak bilinen Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili aleyhindeki üç kararı Yunanistan’ın 16 yıldır ısrarla uygulamadığını aktardı. ABTTF Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğüne tam saygı göstermeye ve üç Türk derneği ile ilgili AİHM kararlarını ivedilikle uygulamaya çağırdı.

Ayrıca ABTTF, Batı Trakya Türklerinin kurduğu ve resmi olarak kayıt edilen bir taraftar derneği olan Batı Trakya Fenerbahçeliler Kültür ve Spor Derneği’ne karşı “Batı Trakya” ibaresinin yasalara ve kamu düzenine aykırı olduğu, ülkenin toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliği için tehlike arz ettiği iddiasıyla açılan davada derneğin kapatılmasına karar verildiğini aktardı. Bu kararın dernek kurma özgürlüğünün açık bir ihlali olduğunu belirten ABTTF, bu kararın toplumumuzun cezalandırılması için atılmış bir adım olduğunu aktardı.

Batı Trakya Türk toplumuna karşı sistematik ayrımcılık kapsamında hak savucunularına yönelik itibarsızlaştırma ve hedef gösterme başlıklı ikinci bildiride ABTTF, Yunanistan’ın Avrupa’da azınlık hakları konusunda en kötü sicile sahip ülkelerden biri olduğunu, Ulusal Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşme’yi onaylamamış ve Bölgesel ve Azınlık Dilleri Avrupa Şartı’nı imzalamadığını söyledi.

Ülkemizde Batı Trakya Türk toplumunu temsil eden Türk milletvekilleri, dernek başkanları ve toplumumuzun temsilcilerinin sürekli baskı ve yıldırmaya maruz kaldığını söyleyen ABTTF, medyada Batı Trakya Türk toplumuna mensup kişilere karşı provokasyon ve manipülasyonu pompalayan haberlerin bu kişileri bir hedef haline getirdiğini söyledi.

Baskı ve yıldırma aracı olarak kovuşturma ve soruşturmaların yapıldığını belirten ABTTF, en eski derneğimiz İskeçe Türk Birliği’nin başkanı Ozan Ahmetoğlu hakkında soruşturma ve ardından dava açıldığını kaydetti.

İskeçe ve Rodop’ta Seçilmiş Müftüler hakkında pekçok kez soruşturma başlatıldığını belirten ABTTF, Batı Trakya Türk toplumu ve toplumu temsil eden hak savunucuları ayrımcılıkla ve ırkçılıkla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini belirtti.

Merkezi Atina’da bulunan newsbreak.gr isimli haber sitesinde Ekim 2021’de yayımlanan bir haberde ABTTF, damgalamaya yönelik asılsız ve karalayıcı ithamlarda bulunulduğunu ve ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu’nun da yerel basınında sürekli hedef gösterildiğini kaydetti. ABTTF siyasi alanda ve medyada damgalama, karalama ve itibarsızlaştırmanın önüne geçilmesini istedi.

Yunanistan’da demokrasi ve hukukun üstünlüğüne yönelik kısıtlamalar çerçevesinde dernek kurma özgürlüğünün ihlali başlıklı yazılı bildiriye

https://documents.un.org/doc/undoc/gen/g24/104/91/pdf/g2410491.pdf?token=SMakzZc8TA8BR6rhWA&fe=true linkinden;

Batı Trakya Türk toplumuna karşı sistematik ayrımcılık kapsamında hak savucunularına yönelik itibarsızlaştırma ve hedef gösterme  başlıklı yazılı bildiriye https://documents.un.org/doc/undoc/gen/g24/110/10/pdf/g2411010.pdf?token=vVbsmAuJuDaE9olUez&fe=true linkinden ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu