Türk Azınlık okullarındaki olumsuzluklara karşı Türkiye’den hamle
Kathimeri’nin gazetesinin İngilizce versiyonunda yayımlanan haberde, Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Türk Azınlık okullarına olumsuz uygulamalarına karşılık, buna tepki olarak Türkiye Milli Eğitim Bakanlığının, İstanbul’daki Rum azınlık okullarını etkileyen benzer kısıtlamalar getirdiğini yazdı.
Yunanistan’da yayımlanan Kathimeri’nin Türkiye muhabiri Manolis Kostidis’in 5 Ekim 2024 tarihli yazısında, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile son görüşmesi olumlu değerlendirilmesine rağmen, Yunanistan ve Türkiye’nin azınlık okulları konusunda anlaşamadığını dile getirdi.
Türkiye’nin Rum azınlık okullarına yönelik bazı kısıtlamalar getirdiği bu hamlesi karşılıklı mütekabiliyet esasına yapıldığı şeklinde yorumlanırken, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığının İstanbul’daki Rum okullarına gönderdiği genelgeye göre, azınlık okullarında gerçekleştirilecek etkinliklerin Türk makamlarınca en az 15 gün önceden onaylanması gerekiyor.
Yeni genelgeye göre, Rum azınlık okulları yalnızca veliler ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından ziyaret edilebilecek, diğer ziyaret taleplerinin de en az iki hafta öncesinden onay için Türk makamlarına sunulması zorunlu hale getirildi.
Gazeteci Manolis Kostidis imzalı “Yunanistan ve Türkiye azınlık okulları konusunda anlaşamıyor” başlığı altında yayımlanan haber – yorumda şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik, azınlık okullarına yönelik eğitim politikaları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle tırmanıyor.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul’daki Rum azınlığın okullarını etkileyen yeni kısıtlamalar getirerek, doğrudan eğitim amaçlı olmayan etkinlik ve ziyaretleri kısıtladı.
Yayınlananlardan elde edinilen bilgilere göre bu hareket, Yunan makamlarının Batı Trakya’daki Müslüman azınlık okullarına uyguladığı benzer kısıtlamalara tepki olarak gerçekleşti.
Yeni yönergede, eğitimle ilgili her türlü etkinlik veya faaliyetin en az 15 gün önceden Türk makamları tarafından onaylanması gerektiği belirtiliyor.
Bu okulları yalnızca ebeveynlerin veya Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin ziyaret etmesine izin verilmektedir ve herhangi bir ziyaret talebinin en az iki hafta önceden onaya sunulması gerekmektedir.
Kaynaklar, bu önlemlerin Yunan yetkililerin Trakya’daki (Batı) Müslüman azınlık okullarıyla ilgili daha önce yürürlüğe koyduğu önlemleri yakından yansıttığını ve bunun da eğitim denetiminde bir dinamik olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile son görüşmesi olumlu değerlendirilmesine rağmen, Ankara’ya göre Atina’nın Ege’deki karasularının genişletilmesine ilişkin tartışmalar ve deniz sınırları konusundaki anlaşmazlıklar da dahil olmak üzere, belirli eylemleri nedeniyle gerginlikler yeniden yüzeye çıkıyor.
İlişkilerdeki istikrarsızlığın altını çizen Türkiye Milli Güvenlik Kurulu, Cuma günü Akdeniz ve Ege’de istikrara olan bağlılığını ifade ederek, Türkiye’nin işbirlikçi duruşunun herhangi bir şekilde istismar edilmesine karşı uyarıda bulunarak, diyalog isteğinin kötüye kullanılmasına tolerans gösterilmeyeceğini vurguladı.
Buna ek olarak, Türkiye’nin Yunanistan’da düzenlenen NATO tatbikatına katılmayı reddetmesi, ikili ilişkiye başka bir karmaşıklık katmanı daha ekliyor.
Türk Savunma Bakanlığı Atina’yı uçuş bilgilerinin paylaşımı konusunda haksız koşullar uygulamakla suçladı. NATO diyalog ve işbirliğini kolaylaştırmaya çalışsa da, Türkiye tatbikattan çekilmesini Yunanistan’ın belirli hava sahası üzerinde tek taraflı kontrolü sürdürme konusundaki ısrarına bağladı.”