DMT Bölge Başkanlığından ‘Kiraz’ semineri
Doğu Makedonya Trakya Bölge Başkanlığının organizatörlüğünde “Kiraz Üretiminde Modern Eğilimler, Güncel Zorluklar ve İklim Değişikliğinin Etkisi” başlığı altında 14 Kasım Perşembe günü bir seminer düzenledi.
Gümülcine’de eski valilik binası salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını, Rodop İlinden Sorumlu Bölge Başkan Yardımcısı Manolis Tapaças yaptı.
Tapaças tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, bölgede üretilen kiraz iklim şartlarına çok uygun olduğunu ancak yaşanan iklim değişikliği nedeniyle bölge kirazının da olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.
Tarım Ekonomisi ve Veterinerlik Genel Müdürü Sotiris Papadopulos konuşmasında, “Bizim bütün hedefimiz böyle paneller düzenleyerek üretimin artması, ticaretin artması yönündedir. Bizler ekonomiye katkıda bulunulmasını ve sorunlara çözüm bulunulmasını hedefliyoruz. Ben de bu etkinliği gerçekleştirenleri tebrik ediyorum. İnanıyorum ki bu seminerlerle birlikte hem üretim hem de ticaret daha iyi olacaktır.” görüşlerine yer verdi.
Daha sonra seminerde yer alan konuşmacılar birer sunum yaptılar.
NİKOS PAPADOPULOS
İlk olarak Theselia Üniversitesi Uygulamalı Entomoloji Bölümü Başkanı Nikos Papadopulos, ‘Kirazın başlıca düşmanları’ başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.
Papadopulos, konuşmasında kiraza zarar veren hastalıklardan bahsetti. Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Yunanistan’ın kiraz üretiminde ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirten Papadopulos, “Ülkemiz Yunanistan kiraz üretiminde ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Aynı şekilde Türkiye’de önemli kiraz üreticilerinden olan bir ülke. Konuşmasının devamında kiraz hastalıklarından bahseden Papadopulos, kirazlarda meydana hastalıkların kiraz üretimine önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekti.
KONSTANTİNOS KAZANCİS
Daha sonra Yunan Tarım Teknolojisi ve Tarım Organizasyonu ‘Dimitra’ Ziraat Mühendisi Konstantinos Kazancis söz aldı. Kazancis, ‘Kiraz çeşitlerinin iklim değişikliğinden kaynaklanan yetiştiricilik sorunları ile birlikte değerlendirilmesi’ başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasının ilk bölümünde Kazancis, Burlet, Lory, Nimba, Red Pacific, Sweet Aryana, Frisco, Early Star, Sweet Valina, Samba, Sabrina, Sweet Stephany, Skeena, Sweet Heart ve daha bir çok bahse konu kiraz çeşitlerinin içeriği hakkında bilgiler verdi.
Yaşanan iklim değişikliği nedeniyle sıcak havaların kiraz üzerinden etkilerinden bahseden Kazancis son olarak, iklim krizi ve ağır hava koşullarına karşı daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
YANNİS GANOPULOS
Bir diğer konuşmacı Baş Araştırmacı Yunan Tarım Örgütü ‘Dimitra’ Yannis Ganopulos, ‘Yunan kirazı ve değeri / Yenilikçi ürünler geliştirmek için kirazda genetik ve çeşitlilik’ başlığı altında bir sunum yaptı. Ganopulos konuşmasında, kiraz çeşitlerinin her bölgeye göre farklılar gösterdiğini, yeni anaçların günümüz kiraz üretiminde daha çok yeri olduğuna ve bunun önemsenmesi gerektiğini belirtti.
MİHAİL MİHAİLİDİS
Son olarak Aristotelio Üniversitesi Ağaçlandırma Bölümü Başkan Yardımcısı Mihail Mihailidis, ‘Kiraz üretiminde kalite, hasat ve hasat sonrası yönetimi’ başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.
Kiraz üretiminde kalitenin önemine değinen Mihailidis, kirazın çeşidine göre lezzeti, tadı, şeker oranı ve diğer faktörlerin önemli olduğunu belirtti. Kirazın hasat sırasında çok iyi muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Mihailidis, kirazın hasat ve hasat sonrası dönemde fizyolojik bozukluklara uğramaması gerektiği ifade etti.
Son olarak kiraz kalitesinin korunması için doğrudan soğutma tekniklerinin çok iyi bir şekilde uygulanması gerektiğini kaydeden Mihailidis, kirazın hasat sonrası en uygun koşullarda işlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Seminerin son bölümünde soru cevap bölümünde geçildi. Seminerde özellikle bölgedeki ziraat mühendisleri söz alarak, konuşmacılara konuyla ilgili sorular yönelttiler.