Danışma Kurulu son gelişmeleri değerlendirdi
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, (BTTADK) 10 Aralık Salı günü gerçekleştirdiği olağan toplantıda toplumumuzu ilgilendiren konuları ve son dönemde yaşanan bazı gelişmeleri ele aldı.
Toplantıya ilişkin Danışma Kurulundan yapılan açıklamada, “Danışma Kurulu, 11 Ekim 2024 Cuma günü İskeçe Çınar Camii’nde, tayinli müftü naiplerinin provokasyon girişimiyle ilgili olarak başlatılan soruşturma sürecini yakından takip etmektedir.” denildi.
Danışma Kurulunun açıklaması şöyle:
“Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, 10 Aralık 2024 Salı günü gerçekleştirdiği olağan toplantıda toplumumuzu ilgilendiren konuları ve son dönemde yaşanan bazı gelişmeleri ele aldı. Yapılan toplantı neticesinde Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nı ilgilendiren bazı konular hakkında kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.
Danışma Kurulu, 11 Ekim 2024 Cuma günü İskeçe Çınar Camii’nde, tayinli müftü naiplerinin provokasyon girişimiyle ilgili olarak başlatılan soruşturma sürecini yakından takip etmektedir. Bu süreçte olayla ilgili olarak ifade vermek üzere İskeçe Emniyetine çağrılan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı ile İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve bundan sonra ifadeye çağrılması olası olan soydaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi ifade ederiz. Bu adli süreçte kendilerinin yanlarında olduğumuzu, azınlığımızın haklı mücadelesinin tercümanlığını yapan bu kardeşlerimizi desteklediğimizi vurgulamak isteriz.
Bu noktada toplumun huzurunu, bölgenin kalkınmasını, toplumsal eşitliği, demokrasi ve insan haklarını önemseme ve bu değerleri devletin temel prensipleri olarak görmenin bir gereği olarak, Batı Trakya’daki müftülük sorununun, Türk azınlığın irade, talep ve beklentileri dikkate alınarak çözüme kavuşturulma talebimizi bir kez daha yineliyoruz.
Danışma Kurulu olarak, geçtiğimiz günlerde Dimetoka’daki Çarşı Camii’nin onarım sürecinin tamamlanması vesilesiyle yapılan törende vuku bulan vahim bir olaya dikkat çekmek isteriz. Dimetoka’daki camide gerçekleştirilen törende din görevlisinin duayı Arapça girişten sonra Yunanca olarak yapması ve Türkçenin duadan çıkartılmasını büyük bir şaşkınlık ve tepkiyle izlediğimizi belirtmek isteriz. Söz konusu törende yapılan dua, Batı Trakya’daki camilerimizin tamamında yapılan dini merasim ve dini kalıpların tamamıyla dışındadır. Tüm değerlerimizi tahrif eden bu girişimin gayesi, ibadetlerimizin özünden koparılmak istenmesidir. Azınlık olarak anadilimiz Türkçeyi hem eğitimimizde hem de ibadetlerimizde kullanmak bizi Yunanistan’a emanet eden Lozan Antlaşması’nın garantisi altındadır.
Lozan Barış Antlaşması’nın yanı sıra Birleşmiş Milletler Evrensel Beyannamesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine imza atmış, Avrupa Birliği normlarına uygun davranacağı taahhüdünde bulunmuş ülkemiz Yunanistan’a bu davranışları hiç yakıştıramadığımızı belirtmek isteriz.
Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın dini törenlerinden, manevi dünyasından Türkçeyi koparıp atmak isteyenler bilmelidir ki, bu gibi tehlikeli oyunlar bölgemize, insanımıza ve ülkemize bir fayda getirmeyecektir.”