ABTTF, Strazburg’da Batı Trakya Türk azınlığının sorunları hakkında sunum yaptı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) İlkbahar Olağan Oturumu paralelinde 9 Nisan 2025 tarihinde Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Grubu toplantısında Batı Trakya Türk toplumu hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
ALDE grubu toplantısındaki sunum çerçevesinde Strazburg’a gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde siyasiler ve bürokratlarla yapılan görüşmelerde bölgede yaşanan son güncel gelişmeler de aktarıldı.
ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı, ALDE Grubu Başkanı Iulian Bulai’nin (Romanya) ev sahipliğinde gerçekleştirilen grup toplantısında ALDE grubuna üye milletvekillerine Batı Trakya Türk toplumunun etnik tanınma ve dernek kurma özgürlüğü alanında yaşadığı sorunlar ile eğitimdeki özerk yapının tahrip edilmesi çerçevesinde tüm seviyelerde eğitimde yaşanan sorunları aktardı.
ALDE grup toplantısındaki sunumunda ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun 1923 Lozan Antlaşması ile eğitim ve din alanında özerk kılındığını ancak bu özerk yapının yıllar içerisinde tahrip edildiğini belirtti. Bölgedeki Türk azınlığın etnik Türk kimliğinin reddedilmesi ve isminde Türk kelimesi geçen derneklerin kapatıldığı süreci aktaran ABTTF, İskeçe Türk Birliği, Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Yunanistan tarafından 17 yıldır ısrarla uygulanmadığını belirtti. Bakanlar Komitesi’nin bir sonraki incelemesinin Haziran 2025’te olacağını aktaran ABTTF, Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili üç AİHM kararının eksiksiz ve ivedilikle uygulanmasını istediklerini ancak Yunanistan’ın süreci uzatarak kararların uygulanmasını geciktirmeye yönelik bir strateji izlediğini belirtti.
Sunumunda özerk kılınan eğitim sisteminde yaşanan sorunları dile getiren ABTTF, bölgemizde iki dilli Türk anaokullarının olmadığını ve yapılan başvuruların reddedildiğini dile getirdi. İlkokul düzeyinde Türk ilkokullarının sayısının hızla azaldığına dikkat çeken ABTTF, 2010’da alınan mali tedbir kapsamında öğrenci sayızı 9’dan az olan devlet okullarının kapatılması kararının özerk olan Türk okullarında da uygulandığını belirtti. ABTTF, 2011’de 188 olan Türk ilkokulu sayısının bakanlığı bu kararı sonrasında 2024-2025 eğitim-öğretim yılında 86’ya düştüğünü belirtti. ABTTF, bu trendin böyle devam etmesi halinde uzun vadede Türk okul sisteminin yok olacağını zira devletin Türk okul sistemini güçlendirmek yerine asıl amacının bu sistemi yok etmek olduğunu kaydetti.
Ortaokul düzeyinde İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’ndeki yıllardır devam eden bina sorununu dile getiren ABTTF, Eğitim Bakanlığı ve İskeçe Belediyesi arasındaki yetki karmaşası sonrası bakanlığın okul binasında renovasyon yapacağını ancak asıl talep olarak yeni okul binası talebinin hala karşılanmadığını belirtti.
ABTTF, ALDE grubuna üye milletvekillerinin dikkatini demokrasinin beşiği olmakla övünen Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun yaşadığı sorunlara dikkat çekerek vekillerin AKPM’deki çalışmalarında desteğini istedi. Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün ciddi bir biçimde tehdit altında olduğunun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının raporlarında da yer aldığını belirten ABTTF, Konsey’e üye Yunanistan’da endişe verici bu durumun ulusal azınlıklara mensup kişileri doğrudan etkilediğini aktararak AKPM’nin bu konuda uyanık olup gerekli adımları atmasını talep etti.