ABTTF 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nde özel olarak toplandı
21. Dönem Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanlık Kurulu, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’ne özel toplandı.
ABTTF Genel Merkezi’nde bir araya gelerek gündeme ait konuları görüşerek 2022 yılının ilk altı ayında atılacak adımları karara bağlayan ABTTF Başkanlık Kurulu, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Gününe özel olarak toplandığı bu günde 29 Ocak 1988 ve 1990 olaylarını ve Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlükler mücadelesinde bir dönüm noktasını oluşturan toplumsal direnişi değerlendirdiler.
ABTTF Başkanlık Kurulu, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nde aşağıdaki deklarasyonu oybirliği ile kabul etti:
“1923 Lozan Antlaşması ile ülkemiz Yunanistan’a bırakılan Batı Trakya Türk toplumu eğitim ve din alanında özerk kılınmıştır. Devletin sayısız müdahalesi ve baskısı nedeniyle 29 Ocak 1988 ve 1990 tarihlerinde Batı Trakya Türkleri “Türk’üz!” diye bağırarak sokağa çıkmıştır, devlet baskısına boyun eğmeyerek varlığını cesurca haykırmıştır. 29 Ocak 1988 ve 1990 olayları, Batı Trakya Türk toplumunun tarihinde bir dönüm noktası oluşturarak “Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” olarak anılmaya başlanmıştır.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 29 Ocak 1988 olaylarının hemen ardından 28 Şubat 1988’de Batı Trakya Türk toplumunun sesini uluslararası alanda duyurmak amacı ile kurulmuştur.
Öne çıkan ve acil çözüm isteyen bir konu olarak Lozan Barış Antlaşması’na göre kendi okullarını kurma ve yönetme hakkına sahip Batı Trakya Türk toplumunun kaliteli ve modern bir eğitime sahip olmasını istiyoruz. Öğrenci sayısının az olması gerekçesi ile ilkokullarımız kapatılmaktadır, son 10 yılda ilkokullarımızın sayısında yaşanan hızlı düşüş toplumumuza karşı sistematik ayrımcılığın aracı haline getirilmiştir. Batı Trakya Türk toplumunun taleplerini görmezden gelen devlet ve temsilcisi hükümetler hiç bir koşulda yapıcı ve sorunları çözmeye yönelik bir adım atmamaktadır.
Batı Trakya Türk toplumuna karşı inkara dayalı ve diyaloga kapalı bir tutum izleyen devlet ve temsilcisi hükümetlerin eşitsiz ve ayrımcı politikalarına karşı Batı Trakya Türk toplumu, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nde gösterdiği azimli ve kararlı duruşu sürdürmeye devam etmektedir.
ABTTF 21. Dönem Başkanlık Kurulu olarak Milli Direniş Günü’nün 34. yılında Batı Trakya Türk toplumunun Lozan Barış Antlaşması ile tanımlanan ve koruma altına alınan tüm haklarının iade edilmesini talep ediyoruz.
ABTTF Başkanlık Kurulu olarak 29 Ocak’ta ateşlenen mücadele ruhunu korumaya devam edeceğimize söz verir, kuruluş amacımızı unutmadan her geçen gün artan bir azim ve güçle Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalardan doğan haklarının iade edilmesi ve toplumumuzun kamusal yaşamın her alanında eşit, özgür ve aktif bir biçimde yer alması için gerekli koşulların sağlanması amacıyla her alanda çaba göstereceğimizi garanti ederiz.”