BTTÖB’den Celal Bayar kontenjan öğretmenleri için ‘Veda günü’ etkinliği
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği, (BTTÖB) Türkiye’den gelerek Batı Trakya’da görev yapan öğretmenlerden Erol Sazak ve Erdinç Çıtak için veda günü programı düzenledi.
2 Haziran Cuma günü Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği lokalinde düzenlenen veda etkinliğine öğretmenler yoğun ilgi gösterdi.
Etkinliğe ev sahibi Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet başta olmak üzere, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayda Ünal, Muavin Konsolos Subutay Koç, Rodop Milletvekili Özgür Ferhat, BTTADK Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Metin Hacıosman, BTAYTD temsilen Mustafa Yüzbaşı, Eyalet Meclis üyesi ve Kozlukebir Belediye Başlkan adayı Tarkan Multaza ile diğer kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Etkinlik BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet’in açılış konuşmasıyla başladı. Azınlık eğitiminin tarihi süreç içinde çok zor bir dönemden geçtiğini belirten başkan Ahmet, “1950 sonrası Anavatan Türkiye ile Vatan Yunanistan arasında esen dostluk rüzgârları 1951 Kültür Antlaşmasını getirmiştir. Azınlık eğitimiyle ilgili doğrudan maddeler içermemesine rağmen, etkileri derin olan uygulamaların, hayata geçirilmesine neden olan önemli bir antlaşmadır. Bu yıldan sonra çok olumlu gelişmeler görmekteyiz. Celal Bayar lisesinin açılışı ve kontenjan öğretmenlerinin gelişi gibi” dedi.
Kontenjan öğretmenlerinin sayıları Türk-Yunan ilişkilerinin seyrine göre değiştiğini kaydeden Ahmet, “Tüm olumsuzluklara rağmen bugün itibariyle Batı Trakya Türk Azınlığı olarak 8’i Azınlık ilkokullarında 8’i de Celal Bayar Lisesi’nde olmak üzere 16 Kontenjan öğretmenimizi konuk ediyoruz. Kontenjan öğretmeleriyle birlikte Türkiye Öğretmen okullarından mezun birliğimizin saygın öğretmenleri ve üyelerine çok şey borçluyuz. Bugünkü kimliğimizin yaşaması ve binlerce eğitimli insanın azınlığa kazandırılması hep onların sayesinde olmuştur. Kendilerine minnettarız” görüşlerine yer verdi.
“BİLGİ, GETİRİSİ EN İYİ OLAN YATIRIMDIR”
Bilginin önemine dikkat çeken başkan Ahmet sözlerini şöyle tamamladı: “Bilgi, getirisi en iyi olan yatırımdır. Bu bilinçle hareket eden tüm toplumlar eğitime ve öğretmene ayrı bir değer vermektedir. Bizler de küçük bir azınlık olarak kendi öz kültürümüzle ayakta kalabilmek ve var olmaya devam edebilmek için tüm engellemelere rağmen eğitim için çırpınıyoruz. Bu çırpınışımıza çare olmaya çalışan başta anavatanımıza, onun destekleriyle eğitimimize katkı sunan tüm öğretmenlerimize minnettarız.”
Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğretmenlerinden fizik öğretmeni Erol Sazak duygu dolu konuşmasında, Batı Trakya’da başta öğrencileri olmak üzere, Azınlık halkı ile çok iyi ilişkiler kurduğunu ve Batı Trakya’da bir çok etkinliğe katılarak geride güzel anılar bıraktıklarını belirtti. Buradaki eğitim hayatı boyunca öğrencilerle kucaklaştığını ve Gümülcine’nin bir çok noktasında farklı anıları olduğunu anımsatan Sazak, insanlar arasındaki diyalog eksikliğine dikkat çekti. Ayrıca insanların birbirini anlama eksikliği olduğunu belirten Sazak, bu konuda öğretmen ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görev düştüğünü vurguladı.
“TÜRK AZINLIK İNSANININ BİZLERE GÖSTERDİĞİ KIYMET, ÇOK AZ ÖĞRETMENİN MESLEK HAYATINDA PAYINA DÜŞER”
Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğretmenlerinden Türkçe öğretmeni Erdinç Çıtak, “Beş yıllık görev süremizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Batı Trakya’da Azınlık okulunda yaptığımız bu kutlu görevi, bizden sonraki öğretmen arkadaşlarımıza devretmenin mutluluğunu yaşıyorum. İnanıyorum ki, gelecek öğretmenlerimiz de aynı hassasiyetle görevlerini yapacaklardır. Sadece öğrencilerimizin değil, Müslüman Türk Azınlık insanının da bizlere gösterdiği kıymet, sanırım çok az öğretmenin meslek hayatında payına düşer” dedi.
Batı Trakya’da yaşadığı bir anıyı katılımcılara paylaşan öğretmen Çıtak, “Görevimin ikinci yılında Gümülcine Türk Gençler Birliği bahçesinde öğretmen arkadaşlarımızla sohbet ederken 80 yaşında bir annemizin, sadece kontenjan öğretmen olduğumuz için bizlere gösterdiği sevgi ve hürmet hepimize aslında sırtımızdaki küfenin ne kadar ağır olduğunu hissettirdi ve ziyadesiyle onurlandırdı” diye konuştu.
Emekli öğretmen Tevfik Hüseyinoğlu, Azınlığın kontenjan öğretmenlerle ilk buluşma tarihçesini anlattı. Kontenjan öğretmenlerinin 1957 yılında Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin açılmasıyla başladığını söyledi.
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, öğretmenliğin en zor mesleklerden biri olduğunu ve bu anlamda kendilerinin her zaman değerli insanlar olduğunu vurguladı.
“İNSAN AİLESİNİN VE ÖĞRETMENİN KATKISI SAYESİNDE MEDENİYET ÖĞRENEBİLİR, MİLLİ ŞUUR VE MANEVİ DEĞERLERİNİ ÖĞRENEBİLİR”
“Türkiye dışında da öğretmenlerimiz büyük bir özveriyle çalışıyorlar, kendilerini öğrencilere adıyorlar. Öğretmenlik mesleği dünya var oldukça kutsiyetini koruyacaktır” diyen Başkonsolos Ünal sözlerini şöyle tamamladı: “İnsan ailesinin olduğu kadar, öğretmenin de katkısı sayesinde aynı anda bilgi ve beceri öğrenebilir, medeniyet öğrenebilir, milli şuur ve manevi değerlerini öğrenebilir. Başta baş öğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit öğretmenlerimizi saygıyla anıyorum.”
Daha sonra Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal tarafından, öğretmen Erol Sazak ve öğretmen Erdinç Çıtak’a plaket takdim edildi.
Etkinliğin devamında Türk Sanat Müziği Dostları Derneği Korosu, şef Galip Galip tarafında Rumeli türkülerinden oluşan bir konser verdi.
Etkinlik katılımcılara yiyecek ve içecek ikramıyla sona erdi.