Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Gazeteci Fiep Herinckx, Batı Trakya Türklerini anlatan bir belgesel filmi hazırladı

13/06/2023

Utrecht Üniversitesi’nde Gazetecilik Bölümü’nde okuyan Fiep Herinckx, Batı Trakya Türk toplumu hakkında kısa bir belgesel filmi hazırladı. “Ankara ve Atina arasında”  başlıklı belgesel hazırlığı için Mayıs 2023’te bölgemizi ziyaret eden Herinckx, ABTTF’nin yardım ve destekleri ile toplumumuzun temsilcileriyle biraraya gelerek röportajlar yaptı.

Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğinin inkar edilmesinin tüm sorunların başlangıcı olduğu sözlerine yer verilen belgeselde geçmişte azınlık hakları alanında öncü sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Azınlık Hakları Grubu(MRG) Hak Savunuculuğu Bölümü Başkanı Neil Clarke’ın tanımıyla „hakların sistematik olarak reddedildiği en ağır örneklerinden biri olduğu aktarılıyor.

Belgeselinde Herinckx, isminde Türk kelimesi geçen hiçbir varlığa izin verilmediğini, okulların azınlık okulu olarak adlandırıldığını ve derneklerin isminde Türk kelimesi geçmesine izin verilmediğini söyledi. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu ile röportaja yer verilen belgeselde tabelanın 1983 yılında polisler tarafından sökülmesinin kimliğimizin inkarının işareti olduğu aktarılıyor.

Müftülük sorunu hakkında İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa ile görüşen Herinckx, Batı Trakya Türk toplumuna karşı eğitim dahil her alanda farklı bir mualeme yapıldığı açıklamalarını aktarıyor. Gündem gazetesi sahibi ve baş editörü Hülya Emin ile röportaja yer verilen belgeselde azınlık haklarını savunan bir gazeteci olmanın ötekileştirmeyi getirdiği ifade ediliyor.

Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu ile yapılan röportaja da yer verilen belgeselde DEB Partisi’nin BM’ye gönderdiği mektup ile Yunan makamları ile Yunanistan’da kurulamayan diyalogun kurulmasını istediği ve sorunları birlikte aşmayı istedikleri ifadesine yer veriliyor.

Batı Trakya Türk toplumuna mensup bir genç ile röportaja da yer verilen belgeselde özellikle köylerde halkın Yunanca konuşmayı bilmediğini belirtiyor; her şeyden önce öncelikli olarak insan olarak kabul edilmenin önemli olduğunu söylüyor. Spartakos Partisi’nden Gümülcine Belediyesi Meclis üyesi Kostas Karaiskos ile yapılan görüşmeye yer verilen belgeselde alınacak cevabın soruyu kime sorduğunuza bağlı olarak değiştiğini belirten Herinckx, Karaiskos’un sorunun Türkiye’nin Yunanistan politikasından kaynaklandığı yorumuna karşılık MRG’den Neil Clarke’ın yorumuna göre bölgede Azınlığın haklarının 30 ila 40 yıldır giderek kötüleşmesinde Yunanistan- Türkiye ile ilişkilerinin doğrudan bir kötüleşmeye sebep olmadığı yorumunu yaptıkları zira bölgede Azınlığa karşı sistematik ayrımcılık olduğunu gözlemlediklerini kaydediyor.

Herinckx’in belgeseline https://www.youtube.com/watch?v=RLdGR_8VCDU linkinden ulaşabilir, izleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu