“Batı Trakya Türk toplumu Dünya Ana Dil Günü’nü buruk kutluyor”
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dilsel ve kültürel çeşitlilik ile çok dillilik konusunda farkındalığın teşvik edilmesi amacıyla 1999 yılında 21 Şubat’ı Dünya Ana Dil Günü ilan etti. 2000’den beri her yıl tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü’nün bu yılkı teması ise “Çok dilli öğrenimde teknolojinin kullanılması: Zorluklar ve fırsatlar”.
UNESCO, kültürel ve dilsel çeşitliliğin sürdürülebilir toplumlar için öneminin altını çizerek, kültürler ve dillerdeki farklılığın hoşgörü ve diğerlerine karşı saygıyı geliştirdiğini ifade ediyor. Dillerin gittikçe yok olmasıyla dilsel çeşitliliğin artan şekilde tehdit altında olduğuna dikkat çeken UNESCO, dünya nüfusunun yüzde 40’ının konuştuğu ya da anladığı bir dilde eğitim imkanına sahip olmadığını not ediyor. UNESCO, çok dilli ve çok kültürlü toplumların geleneksel bilgi ve kültürü sürdürülebilir bir şekilde aktaran ve koruyan dilleri sayesinde var olabileceğini vurguluyor.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumunun ve herkesin 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü kutlu olsun! UNESCO’nun ana dil öğreniminin ve dilsel çeşitliliğin önemine vurgu yaptığı bu günde ülkemiz Yunanistan Türkçe ve Yunanca iki dilli azınlık anaokulları talebimizi ısrarla görmezden gelerek, çocuklarımızı ana dilleri Türkçe’yi öğrenme hakkından mahrum bırakıyor. Taraf olduğu antlaşmalara aykırı şekilde özerk statüdeki okullarımızı birer birer kapatan ülkemiz, çocuklarımızın ana dilde eğitim hakkını elinden alıyor. Ana dilini öğrenme, konuşma ve geliştirme her insanın temel haklarından biridir. Ülkemizi bu temel hakka saygı göstermeye ve bizlerle doğrudan diyalog içerisinde sorunlarımıza çözüm üretmeye çağırıyoruz.” açıklamasında bulundu.