Koyun-keçi çiçeği hastalığının yurt dışından geldiği haberleri asılsız çıktı
Meriç ilinde görülen koyun-keçi çiçeği hastalığının sınırın Türkiye tarafından kaynaklandığına dair yapılan haberlerin asılsız olduğu ortaya çıktı.
Yapılan asılsız haberlerin tamamen hedef şaşırtmaya yönelik olduğu ve sınır bölgesinde yaşayan vatandaşları gereksiz yere korkutmaya yönelik olduğu ifade edildi.
Konuyla ilgili olarak bilgisine danışılan kaynaklar, Türkiye tarafının 2022 yılında Trakya’nın koyun-keçi çiçeği hastalığından ari olduğuna dair deklarasyonun Dünya Hayvan Sağlık Örgütü’ne bildirildiğini ve 1 Temmuz 2022 tarihinde bu deklarasyonun yayımlandığını aktardılar.
Kaynaklar, bu ilandan sonra bölgede bulunan küçükbaş hayvanların koyun-keçi çiçeği aşısıyla aşılandığını, bu hastalığa karşı koruma ve gözetim bölgesi içindeki koyun ve keçi dahil türler ile hayvansal ürünlerin hareketinin kısıtlanarak kontrol altına alındığını, dolayısıyla, Yunanistan tarafında görülen koyun-keçi çiçeği hastalığının Türkiye’den kaynaklanmasının, alınan önlemler ve yoğun aşılama kapsamında düşük bir ihtimal olduğuna dikkat çektiler.
Yerel basında Meriç ilinde binin üzerinde küçükbaş hayvanın itlaf edilmesine sebep olan koyun-keçi çiçeği hastalığının sınırın Türkiye tarafından gelmiş olabileceği belirtilmişti.
TÜRKİYE’DE 2017’DEN BERİ KOYUN KEÇİ ÇİÇEĞİ HASTALIĞI GÖRÜLMÜYOR
Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından uzun yıllardır sürdürülen aşılama çalışmaları sayesinde 2010 yılından bu yana Trakya’da görülmeyen şap hastalığının ardından, 2017 yılından bu yana koyun-keçi çiçeği hastalığının görülmemesi de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) kaynaklarında da yer aldığı görüldü.
2017 yılından beri Trakya’da koyun-keçi çiçeği hastalığının görülmemesinin nedeni olarak ise, yoğun aşılamalar ve her yıl yapılan klinik taramalar sayesinde Arilik Belgesi şartlarının yerine getirmiş olması görüldü. Trakya, Şap hastalığından aşılı Arilik statüsünü 2010 yılında almış olup bu statüsünü halen koruduğu görülüyor.