Sinan Ahmet: “Tütünün pazarı vardır ve her zaman var olmaya devam edecektir”
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Sinan Ahmet, bu sezon tütün üretimini ve tütüncülerin sezondan beklentilerine ilişkin ÜLKÜ’ye değerlendirmelerde bulundu.
Tütünün firmalar tarafından her zaman aranan bir ürün olduğunu söyleyen başkan Sinan Ahmet, “Katıldığımız tüm toplantılarda gördüğümüz tütün alım firmalarının, her seferinde tütüne isteklerinin olduğu ve hep bir arayış içinde olduklarını gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu yıl tütün fiyatları konusunda beklentilerin yüksek olduğunu dile getiren Sinan Ahmet, “Bu yıl özellikle tütünlerin çok kaliteli olmasından dolayı fiyat beklentimiz geçen yılın üzerinde olmasıdır biz kooperatif yönetimi olarak fiyatların yüksek olması için her türlü baskıyı ve girişimleri yapıyoruz.” dedi.
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Sinan Ahmet, sorularımıza verdiği cevaplar.
ÜLKÜ: Size göre bir kooperatif başkanı olarak bu sezon tütün üreticileri açısından nasıl bir sezon olmuştur?
“BU YIL ÇOK YÜKSEK KALİTELİ TÜTÜN ÜRETİMİ OLDU”
SİNAN AHMET: 2024 yılı tütün üretimi açısından ilk başlarda çok büyük sıkıntılarla başladığını söyleyebilirim. Bunların en başında yaşanan iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcaklar ve uzun süre yağmurluların yağmaması nedeniyle kuraklık üreticilerimiz açısında büyük bir sıkıntılara sebep oldu. Sulama imkanı olan köylerimizde durum biraz daha iyiydi. Uzun süre yağmur yağmamaması bir başka açıdan bu yıl bize çok yüksek bir kaliteli tütün üretimi getirmiş oldu.
ÜLKÜ: Rodop ilinde kooperatifinize kayıtlı üye sayısı ne kadar, kayıtlı her üyeniz tütün ekimi yapıyor mu? ve bu yıl elinizdeki verilere göre kaç dönüm tütün ve beklenilen ton miktarı ne kadardır, bu rakamlara ilişkin biraz bilgi verir misiniz?
SİNAN AHMET: Trakya tütün üreticileri kooperatifine kayıtlı üye sayısı yaklaşık 6000 civarındadır. Bu üyelerimizden yaklaşık 3000 üreticimizin aktif tütün ekimine devam ettiğini söyleyebilirim. Her yıl bazı sebeplerden dolayı tütün işleyen üretici sayısında değişiklik olmaktadır. 2024 yılı içinde kooperatifimize kayıtlı yaklaşık 20.000 dönüm tütün ekimi yapılmış olup, tütün üretiminden bu yıl beklentimiz, 3-3,5 milyon kg tütün üretimi olması yönündedir.
ÜLKÜ: Geçtiğimiz yıl fiyat ortalamasından bahseder misiniz ve bu yıl tütün fiyatlarına ilişkin beklentiniz nelerdir?
“FİYATLAR KONUSUNDA BEKLENTİMİZ KALİTEDEN DOLAYI YÜKSEK SEVİYEDE”
SİNAN AHMET: 2023 yılında satılan tütün fiyatı ortalaması 5.70 euro idi. Bu yıl özellikle tütünlerin çok kaliteli olmasından dolayı fiyat beklentimiz geçen yılın üzerinde olması yönündedir. Biz kooperatif yönetimi olarak fiyatların yüksek olması için her türlü baskıyı ve girişimleri yapıyoruz. Bu yönde kooperatif olarak gerek duyulduğu takdirde bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da üreticilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.
ÜLKÜ: Bir kooperatif başkanı olarak Batı Trakya’da tütünün geleceği var mıdır, tütün üretimine devam edildiğinde bunun pazarı var mıdır, bununla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
SİNAN AHMET: Bir kooperatif başkanı olarak şunu rahatlıkla söylemek istiyorum; Evet tütünün geleceği ve tütünün alıcısı her zaman olacaktır. Bunu neden söylüyorum, kooperatifte başkanlık görevime geldiğim günden beri yaptığımız toplantılar ve katıldığımız yurt dışındaki toplantılarda gördüğümüz tütün alım firmalarının, her seferinde tütüne isteklerinin olduğu ve hep bir arayış içinde olduklarını gözlemledik.
Bizim bölgemizde her geçen yıl tütün üretimi düşmektedir. Bunun sebebi ise son bir kaç yılda erken emekliye ayrılan ve normal yaş emeklisi olan üreticilerdir. Bir başka sebep ise gençlerin tarlaya girmek istememeleridir. Şu anda 40 yaş altında çok az sayıda gencimiz tarla işleri ile uğraşmaktadır. Bu durum sadece tütün ile alakalı değil, diğer tarım işleri ile uğraşan gençlerimiz de maalesef yok denecek kadar az olduğunu söyleyebilirim.
“TÜTÜNÜN PAZARI VARDIR VE HER ZAMAN VAR OLMAYA DEVAM EDECEKTİR”
Tütünün pazarı var mıdır diye soracak olursak? Evet tütünün pazarı vardır ve her zaman var olmaya devam edecektir. Bakın bizde tütün üretimi düşmüş olabilir ama diğer yandan Bulgaristan, Türkiye, Kuzey Makedonya v.s. gibi ülkelerde artmaktadır. Kısacası tütün kapımızdan aranan bir üründür. Bugüne kadar nasıl elimizde bir yaprak tütün ister yeşil ister kara v.s. elimizde kalmamışsa bundan sonra da emin olun kalmayacaktır.
ÜLKÜ: Son olarak tütün üreticilerine bir mesajınız var mıdır, neler söylemek istersiniz?
“AMACIMIZ TÜTÜN ÜRETİCİLERİNE DEVLET DESTEĞİ SAĞLAMAK VE TÜTÜNÜN DESTEKLENMESİNİ YOLLARINI BULMAKTIR”
SİNAN AHMET: Bizler Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi yönetimi olarak bugüne kadar durmadan, yorulmadan, çalışmalarımıza devam ettik. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Amacımız tütün üreticilerine devlet desteği sağlamak ve tütünün desteklenmesini yollarını bulmaktır. Her defasında yazılı ve sözlü olarak üreticilerimizin sorularını yetkili kurumlara aktardık ve bundan sonra da aktarmaya devam edeceğiz.
Bizler kooperatif olarak daha güzel yarınlar için var gücümüzle üreticilerimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Yeter ki üreticilerimiz bizlere destek olsunlar ve bizlere sahip çıksınlar. Son olarak sizlerin aracılığınızla tüm çiftçilerimizi saygı ve sevgiyle selamlıyor herkese işlerinde başarılar diliyorum.