Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Türk Azınlığın yok sayıldığı Birinci Kalkınma Konferansı az katılımla gerçekleştirildi

03/10/2024

Birinci Kalkınma Konferansı, Gümülcine merkezli Hronos gazetesi ve Peloponnisos (Mora) gazetesi ile Bölgesel Politikalar Gözlemevi tarafından Trakya Dimokritos Üniversitesinin katkılarıyla bu gün (3 Ekim Perşembe) başladı.

Gümülcine’deki Trakya Dimokritos Üniversitesi’nin merkez amfitiyatrosunda gerçekleştirilen ve iki gün (3-4) sürecek olan konferansa, ilk gün katılımın oldukça az olması dikkat çekti.

Doğu Makedonya – Trakya bölgesinin kalkınması amaçlı orta ve uzun vadeli uygulanabilir politikaların ele alınması konularını içeren konferansa, program dahilinde olan konuşmacıların bile az sayıda ve bazılarının ise katılmadığı görüldü. Konferansa DMT Bölgesinde Azınlık üyesi belediye başkanları (Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam, Kozlukebir Belediye Başkanı Erdem Hüseyin, Mustafçova Belediye Başkanı Ahmet Kurt) ve bunun yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığından herhangi bir yerel yönetici veya bir kurum ya da azınlık üyeleri davet edilmezken, konferansa davet edilen diğer belediye başkanlarına ise oturumda söz hakkı verildi. Ancak buna rağmen koferansa sadece DMT Bölgesinden Gümülcine Başkanı Yannis Garanis ve Kavala Belediye Başkanı Theodoros Muriadis’in katıldığı görüldü.

Konferans organizatörlerin konuşmasıyla başladı.

İlk olarak Hronos gazetesi sahibi Stavros Fanfanis söz aldı. Bölgenin kalkınmasının milli açıdan önemli olduğunu vurgulayan Fanfanis, düzenlemiş oldukları bu konferansla birlikte bölgenin kalkınmasına yönelik bir çalışma hedeflediklerini dile getirdi.

Bölgesel Politikalar Gözlemevi Başkanı Theodoros Luludis içerik açısından farklı bir konferansla vatandaşların karşısında olduklarını dile getirdi. Bölgenin milli açıdan son derece öenmli bir yer olduğunu belirten Lululidis, Doğu Makedonya – Trakya bölgesinin aynı zamanda ülkenin en yoksul bölgesi olduğuna dikkat çekti. Tüm ülke vatandaşlarının eşit haklara sahip olması gerektiğini dile getiren Luludis, “Ancak bu bölge vatandaşları, ülkenin diğer bölgelerindeki insanlarla aynı hakkı paylaşamıyor.” ifadelerini kullandı.

Gümülcine Belediye Başkanı Yannis Garanis, belediye olarak bölgenin kalkınmasına yönelik tüm etkinliklere büyük önem verdiklerini belirtti. Garanis konuşmasının devamında, “Ancak ne yazık ki bölgemizin stratejik konumu değerlendirilemiyor. Atina’dan kopuk, demiryolu bağlantısı olmayan bir bölgedeyiz. Gençlerin bölgemizden göç ettiği, nüfusun azaldığı bir dönemdeyiz. Buna rağmen belediye olarak çalışmalarımıza özveriyle devam ediyoruz. Bu tür etkinlikleri de tabii ki destekliyor ve katılıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Trakya Dimokritos Üniversitesi Rektörü Fotios Maris’in temsilcisi de konuşmasında bölgenin Avrupa’nın doğuya açılan kapısı olduğuna ve bunun da bölgeye stratejik bir önem verdiğine dikkat çekti.

Maronya – Gümülcine Metropoliti Panteleimon’un temsilcisi ise yaptığı konuşmada bölgenin demografik açıdan çok ciddi sorun yaşadığını ve köylerin boşaldığını vurguladı. Metropolit temsilcisi, bölge halkının mal varlığını satmak zorunda kaldığını, bu mülklerin ise çoğu komşu ülkelerin vatandaşları olmak üzere Yunan olmayanlar tarafından satın alındığını ve bu nedenle bölgenin Yunanlılığının kaybolmaya yüz tuttuğunu dile getirdi.

Aile Bakanı Sofia Zaharaki’nin konferansa gönderdiği video mesajda, Doğu Makedonya – Trakya Bölgesi nüfusunun bir önceki nüfus sayımına göre yüzde 7,6 oranında azaldığını hatırlattı. Hükümet olarak bölgeyi ekonomik açıdan desteklediklerini ve buna devam edeceklerini belirten Zaharaki, bölgenin bir çok avantaja sahip olduğunu dözlerine ekledi.

Birinci oturum devlet televizyonu ERT kanalından gazeteci Yannis Papathanasiu yönetti. Oturumun konuşmacısı ise Rodop ili Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili ve eski bakan Evripidis Stilyanidis oldu. Bölgede yaşayan vatandaşların bugüne kadar göreve gelen tüm hükümetlerin vaatlerinden yorulduğuna dikkat çeken Stilyanidis, bölgeyle ilgili söylemlerle, eylemler arasında ciddi uçurum olduğunu ifade etti. Gerçekçi politika ve projelerin üretilip uygulanması gerektiğini kaydeden Stilyanidis, “Bölgemiz yeni jeostratejik rolünü değerlendirip hareket etmelidir. Yeni imkanlar ve yeni oluşan şartlar iyi irdelenmelidir. Tren bağlantısı kesilmiştir. Bu yeniden sağlanmalıdır. Türkiye ile imzalanan ve hayata geçmeyen iki proje var. Biri Dedeağaç – Çanakkale feribot bağlantısı. Bir diğeri de Kipi – İpsala gümrüğünde yeni inşa edilmesi gereken köprü. Bir diğer önemli konu Gümülcine – Kırcaali gümrük kapısından otobüslerin geçiş yapabilmesi. Bunun da sağlanması lazım.” diye konuştu.

STİLYANİDİS BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞINI ETNİK GRUPLARA AYIRDI

Konuşmasının bir bölümünde bölgedeki demografik yapıdan da bahseden Stilyanidis, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığını bir çok farklı gruba ayırması dikkat çekti. Bölgede yaşayan bir çok etnik ve dilsel grubun olduğunu söyleyen Stilyanidis, Türk Azınlık toplumunu “Müslümanlar, Pomaklar, Çingeneler, Sünniler, Aleviler, Bektaşiler” olarak farklı gruplara ayırdı. Stilyanidis’in ‘Kalkınma Konferansı’ başlığı altında düzenlenen bir konferansta kullandığı bu ifadeler dikkat çekti.

KONFERANSTA SADECE AZINLIK ÜYESİ ŞABAN KONTE DAVET EDİLDİ

“Ülkenin bölgesel kalkınmasında Doğu Makedonya ve Trakya’nın yeri” konulu konferansta Türk azınlık toplumundan sadece İskeçe’nin Kozluca köyünden olan özel bir şirket için balkan çayı üreticiliği yapan Şaban Konte isimli soydaş “Birincil Sektörün Gelişimi ve Trakya’nın Uluslararası Ticaret ve Lojistik Zincirindeki Rolü” konulu oturumda söz alarak balkan çayı üretimi başlangıç sürecini yaşanan zorlukları, ürününü satın aldıkları özel şirketten gördükleri desteği katılımcılarla paylaştı.

Konferans 3 ve 4 Ekim tarihlerinde farklı konulardaki oturumlarla devam edecek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu