Yunanistan’dan kök hücre bağışı 2 yaşındaki Türk bebeği kurtardı
Bağışıklık sistemi hastalığı nedeniyle acil kök hücre nakli olması gereken ancak Türkiye’de uygun bağışçı çıkmayan 2 yaşındaki bebek, Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Akraba Dışı Doku Bankası (TRAN) aracılığıyla Yunanistan’da bulunan gönüllünün kök hücreleriyle yaşama döndü.
AÜ Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı tarafından iki yıl önce yapılan nakille sağlığına kavuşan ve şu an 4 yaşına giren minik hasta ve bağışçısı, 14 Ekim Pazartesi günü Atina’da düzenlenecek farkındalık etkinliğinde ilk kez buluşacak.
Nadir görülen kalıtsal bağışıklık sistemi rahatsızlığı kronik granülomatöz hastalıkla (KGH) dünyaya gelen ve hastalığının neden olduğu ciddi enfeksiyonlar nedeniyle 2 yaşına girmeden entübe edilen erkek bebek, o dönem uçak ambulansla Bursa’dan Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesine sevk edildi.
Hayatta kalabilmesi için hızla kök hücre nakli yapılması gereken bebek için seferber olan hekimler, uygun bir bağışçı arayışına girdi. Ancak ne bebeğin ailesinin çalışmalarıyla ne de Türkiye genelinde bebekle doku tipi uyan bir bağışçı bulunabildi.
Bunun üzerine devreye giren TRAN, dünya genelindeki gönüllü kök hücre bağışçılarını taradı ve Yunanistan’da bir gönüllünün nakil için uyumlu olduğunu saptadı. Bu sayede nakil süreci başlayan bebek, Yunanistan’daki gönüllünün bağışladığı kök hücrelerle sağlığına kavuştu.