Tütün üreticilerinin sorunlarını ele aldılar
Rodop Yeni Sol Partisi Milletvekili Özgür Ferhat, Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Sinan Ahmet ile bir araya gelerek bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmeyle ilgili milletvekili Ferhat’ın basın bürosundan yapılan açıklamada, görüşmede özellikle tütün üreticilerinin karşı karşıya olduğu sorunların ele alındığı belirtildi.
Konuyla ilgili Özgür Ferhat yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bu yıl yaşanan uzun süreli kuraklık, yüksek sıcaklıklar ve kuru rüzgarlar, 2024 yılı için tütün üretiminde verim kaybına neden oldu ve küçük üreticilerin sürdürülebilirliği konusunda endişelere yol açtı.
Görüşmede, Ferhat Sayın Başkan’a Tarım ve Gıda Bakanlığı’na sunduğu soru önergesini aktararak, tütün üreticilerinin desteklenmesi amacıyla de minimis yardımı talep ettiğini belirtti.
Görüşmenin başlıca konuları şunlardı:
1/ Temel destek haklarının geçmişten gelen hakların kaldırılması, bu da tütün üreticilerini ciddi şekilde etkilemesi.
2/2006 yılında Avrupa Birliği’nin kararıyla tütün üretimine desteğin yüksek ölçüde azaltılması.
3/Tütün ekim alanlarının azalması: 2018’de 60.000 dönüm olan ekim alanları, bu yıl yalnızca 21-22.000 dönüme kadar düştü, bu da üreticilerin sayısındaki önemli düşüşü gösteriyor.
Sinan Ahmet: Tütün üreticilerinin çoğunluğu 20 dönüme kadar araziye sahip küçük üreticiler olup, dezavantajlı bölgelerde yaşamaktadır. Düşük puanlar ve sınırlı arazi varlığı nedeniyle geliştirme veya yeni çiftçi programlarına katılamıyorlar. Katılabilenler ise çoğunlukla, yıllık %10 gelişme zorunluluğunun ağır şartları nedeniyle aldıkları desteğin bir kısmını geri ödemek zorunda kalıyor.
Özellikle Başkan, çiftçiler için gelir sınırının 15.000 Euro’dan 20.000 Euro’ya yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Mevcut sınır, küçük üreticiler için ekstra maliyet ve vergi yükü oluşturuyor. Bu yıl yaşanan kuraklık (aşırı sıcaklar) gibi koşullarda, tütün üreticilerinin kayıpları oldukça büyük olup, 15 dönüm başına yaklaşık 2.000 Euro zarar tahmin edilmektedir.
Tarım ve Gıda Bakanlığı’na Talepler:
2024 yılı için dönüm başına de minimis yardımı sağlanması: Üretici sayısının üçte bire düşmesi ve gübre, yakıt, elektrik gibi maliyetlerin iki-üç katına çıkması nedeniyle bu desteğin güncellenmesi elzemdir.
Görüşme, Ferhat’ın tütün üreticilerinin desteklenmesi için devlete baskı yapmaya devam edeceği ve bu geleneksel sektörün Trakya’nın ekonomisi ve sosyal bütünlüğü için hayati önem taşıyan sürdürülebilirliğini sağlamak için acil önlemler alınması gerektiği sözüyle sona erdi.”