“Hükümet, ELGA’yı ve diğer kamu kuruluşlarını bilinçli bir şekilde itibarsızlaştırıyor”
İskeçe Yeni Sol Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek, hükümetin ELGA (Tarım Sigortaları Kurumu) ve diğer kamu kuruluşlarını bilinçli bir şekilde itibarsızlaştırdığını belirtti.
Aynı zamanda partinin Tarım Sektörü Sorumlusu görevini yürüten milletvekili Hüseyin Zeybek, mecliste yaptığı konuşmada, hükümetin başta ELGA olmak üzere, tarım politikalarına yönelik eleştirilerde bulundu.
Konuyla ilgili Zeybek’in basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi.
“Yeni Demokrasi hükümeti, tüm kamu kuruluşlarında olduğu gibi ELGA’yı da, belirli çıkar gruplarına hizmet etmek amacıyla bilinçli bir şekilde itibarsızlaştırma yolunu izlemektedir bu durumum tarım dünyası üzerindeki sonuçları dramatik olmaktadır.
2010 yılından bu yana ELGA’nın eleman sayısı dramatik bir şekilde azaltılarak 565 personelden 355’e düşürülmüştür. Yeni Sol Partisi olarak, hükümetin ELGA’yı itibarsızlaştırmaya yönelik suç teşkil eden politikasını kınıyoruz.
Personel sayısındaki azalma, hükümetin kamu kuruluşlarını ve işlevlerini itibarsızlaştırma politikasının açık bir kanıtıdır. İklim krizinin sürekli artan etkileri nedeniyle kurumun acil müdahale ihtiyaçları büyük ölçüde artmıştır ve elemana ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu yanlış politikanın bir belirtisi de, Tesalya ve Trakya bölgesinde çiftçilerin uğradığı zararlarla ilgili raporların tamamlanmasında yaşanan gecikmelerdir. Bugüne kadar birçok üretici, tazminat almadan çaresiz bir şekilde beklemektedir.
Hükümet, 5 yıldır yapılan çağrılara rağmen ELGA’nın işleyiş yönetmeliğini yenileme vaadini bile yerine getirmemiştir.
Son dönemlerde meydana gelen sel, yangın ve salgın gibi felaketleri yönetmekte başarısız olan Yeni Demokrasi hükümetinin, acilen tarım sektörünü destekleyecek yeni bir mekanizma ve ilerici bir devlet yönetimine ihtiyacı vardır.
Üretim, tarım ve gıda sektörünün bir diğer önemli kurumu olan OPEKEPE’yi de, Yeni Demokrasi hükümeti itibarsızlaştırmıştır.
Yeni Sol Partisi, ELGA’nın yeniden yapılandırılması, iklim krizinin etkilerinden zarar gören çiftçilere derhal ödeme taahhüdünde bulunup güçlü bir kamu sistemi talep ederek, tarımsal üretimi desteklemeyi amaçlamaktadır.
Meclis’e sunduğumuz onlarca soru önergesi ikna edici cevaplar beklemektedir, özellikle çiftçiler, somut adımlar atılmasını ve eylemler beklemektedir.
1.Evros bölgesinde zeytin üreticilerine verilecek olan tazminatların süreciyle ilgili atılan adımlar nelerdir?
2.Var olan sistem tarafından karşılanmayan zararlar örneğin tütün, pamuk, mısır ve diğer ürünler için De Minimis ödemesi yapmayı planlıyormusunuz?
3.Hayvan hastalıkları için tazminat vermeyi planlıyor musunuz?
4.Olumsuz hava koşulları nedeniyle örneğin kuraklık, sıcak hava dalgası ve materyaller için tazminat ödemeleri ne zaman yapılacaktır?
5.Değerlendirme sürecinin dijitalleştirilmesi ve primlerin artırılması konusundaki çalışmalar nelerdir?
6.Şu ana kadar Evros ve Tesalya bölgesindeki çifçilere tek bir euro bile ödenmeyen hayvancılık sermayesi 5.2 önlemi ne durumdadır?
7.Avrupa Birliğinin, kullanılmayan tarım fonlarının doğal afetler için destek olarak verilmesini onayladığı bir dönemde, bu miktarları nasıl değerlendirmeyi planlıyorsunuz?
8.Tarım Strateji Programı’na (ΠΑΑ) olumsuz etkilenen üreticilere yönelik tazminatlarla ilgili yeni bir önlem eklemek için değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?”