Baran: “Çiçek hastalığı ve veba coğrafi sınır tanımamaktadır”
İskeçe Bağımsız Milletvekili Burhan Baran, Doğu Makedonya ve Trakya’da keçi ve koyun sürülerini etkileyen çiçek hastalığının, hayvan besicilerini umutsuzluğa sürüklediğini belirtti.
Konuyla ilgili Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanı Kostas Tsiaras’a hitaben meclise soru önergesi sunan milletvekili Baran önerge ile ilgili yaptığı açıklamada, “Devlet, Meriç ve Rodop’taki hayvan yetiştiricilerini tazminat ödemesi için vergi ve sigorta belgesi sunma yükümlülüğünden muaf tutmaya karar verirken, İskeçe’deki hayvan yetiştiricileri aynı yıkıcı sonuçlarla karşı karşıya kalmalarına rağmen, aynı önlemden muaf tutuldukları için ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüler.” ifadelerine yer verdi.
Söz konusu çiçek hastalığının coğrafi sınır tanımadığını kaydeden Baran önerge ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:
“Yaşadıkları mali felaket nedeniyle İskeçeli çiftçiler arasında hakim olan umutsuzluk, diğer iki Bölgesel Birim’dekinden farklı değildir, çünkü onlar da kendi hataları olmaksızın vergi ve sigorta yükümlülüklerini yerine getirmelerini zorlaştıran birçok mesleki ve mali sorunla karşı karşıyadır. Bu olanaktan dışlanmaları, güçlü bir eşitsizlik hissi yaratmakta ve Valiliğin yerel ekonomisinin temel direği olan bir sektöre daha fazla yük getirmektedir.
Ayrıca çiçek hastalığı ve veba coğrafi sınır tanımamaktadır. Felaketler eşit bir şekilde yayılır ve etkileri eyaletteki tüm hayvancılıkla uğraşan çiftçiler için eşit derecede yıkıcıdır. Tazminat tedbirlerinin seçici ve takdire bağlı olarak uygulanması eşitlik ilkesini büyük ölçüde zedelemekte ve İskeçe’deki hayvancılık sektörünün tamamen zayıflamasına yol açabilmektedir.
Yukarıdakiler ışığında, yetkili Bakan aşağıdaki sorulara cevap verebilir mi?
1.Aynı yıkıcı zoonozlardan etkilenenlere adil ve uygun muamele ve etkili destek sağlamak için vergi ve sigorta bilgileri sağlama yükümlülüğünden muafiyeti Doğu Makedonya ve Trakya’nın geri kalanı da dahil olmak üzere İskeçe’deki hayvancılıkla uğraşan çiftçilere genişletmeyi düşünüyor musunuz?
2.Bölgedeki sosyal uyumu sürdürmek amacıyla hayvancılıkla uğraşan çiftçileri desteklemek ve üretken faaliyetlerinin bir an önce toparlanmasını sağlamak için özel bir plan var mı?”