Yunanistan İTB ve ABTTF’ye cevap verdi
Yunanistan, İTB yürüyüşüyle ilgili Avrupa Konseyi’ne gönderilen mektuplara yanıt verdi.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 8 – 10 Haziran tarihlerinde, “Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu” adı altındaki İskeçe Türk Birliği (İTB), Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması sürecini inceleyecek.
AİHM, 2008 yılında Yunanistan’ın İTB’nin kapatılması ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nin kaydedilmemesi nedeniyle Yunanistan’ın dernek kurma özgürlüğü ihlal ettiğine hükmetmişti.
2008’den bu yana söz konusu dava grubundaki gelişmeleri inceleyen Bakanlar Komitesi, davacı dernekler, ilgili sivil toplum kuruluşları ve davalı ülkenin AİHM kararlarının uygulanması sürecindeki gelişmeler ile bu süreçte yaşanan aksaklıklara ilişkin gönderdikleri bilgileri de dikkate alıyor.
İTB’nin 10 Temmuz 2021 tarihinde düzenlediği yürüyüş hakkında İskeçe Savcılığı’nın 7 ay sonra soruşturma başlatmıştı.
Söz konusu soruşturma Batı Trakya Türk toplumuna yönelik bir gözdağı girişimi olarak algılandı. İTB ve ABTTF bu olumsuz gelişmenin haziran ayındaki incelemede Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından dikkate alınmasını talep etti. Bunu talep etmek için İskeçe Türk Birliği 25 Şubat 2022’de, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu da (ABTTF) 4 Mart 2022’de mektup gönderdi. Yunanistan her iki mektuba, ancak 1 Haziran 2022’de yanıt verdi.
İTB ve ABTTF’nin Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği mektuplara Yunanistan dört ay sonra cevap verdi. Yunanistan, Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği yanıtta, adli makamların soruşturma evresinin gizliliği temel ilkesi ve zorunluğu ile bağlı olduğunu belirtti.
Adli makamların sessiz kalmasının İTB ve ABTTF’nin “iddia ve suçlamalarını” kabul ettiği anlamına gelemeyeceğini öne sürdü.
Yargı yetkisine atıfta bulunan Yunanistan, Bakanlar Komitesi’nin İTB ve ABTTF’nin iddialarının sağlam temele dayandığını düşünmesinin yanlış olacağını iddia etti.
Yunanistan, Kovid -19 virüsünün yayılmasını önlemeye yönelik önlemlerin ihlal edilmesine ilişkin soruşturmanın AİHM kararları ile ilgisi olmadığını iddia etti.
Yunanistan, İTB ve ABTTF’nin İskeçe Savcısı’nın yürüttüğü ceza soruşturmasının haksız olduğu izlenimi yaratarak devam eden kovuşturmanın sonucunu etkilemeye çalıştıklarını ileri sürdü.
Konuyla ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu şu açıklamayı yaptı:
“İskeçe Türk Birliği ve ABTTF’nin Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği mektuplara dört ay sonra cevap verildi. Yunanistan’ın Bakanlar Komitesi incelemesinden yalnızca bir hafta önce cevap vermesi, ülkemiz Yunanistan’ın iddia ettiğinin aksine bizim değil Yunanistan’ın, Bakanlar Komitesi’nin inceleme neticesinde alacağı kararı etkileme çabasıdır.
İskeçe Türk Birliği’nin protesto gösterisinden 7 ay sonra soruşturma açılmıştı. Bu soruşturmada COVID-19 önlemlerinin ihlal edildiği iddiasının ötesindedir. İskeçe Türk Birliği Başkanı, yürüyüşte yaptığı konuşma ile kamu düzenini tehdit ve yalan haber yayma iddialarına ifade vermişti. Bu durum soruşturmanın yalnızca pandemi önlemlerinin ihlal edilmesi iddiası ile ilişkili olmadığını kanıtlamaktadır. Ne yazık ki ülkemiz Yunanistan Batı Trakya Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğü ile ilgili tüm konularda samimi davranmıyor. Bu süreçte başından bu yana gerçeklere dayalı bir yaklaşım sergilemiyor.”