ABTTF: “Kefalogiannis’in açıklamaları gerçeği yansıtmıyor”
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Manolis Kefalogiannis’in Lozan Antlaşması hükümlerine göre Batı Trakya’da “Müslüman”, İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’da ise “Yunan Azınlığı” bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. ABTTF, bilgilendirme amaçlı Avrupa Birliği çevrelerine bir mektup gönderdi.
Kefalogiannis (EPP-Hristiyan Demokratlar), 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması’nın yıl dönümü nedeniyle Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları konusunda Avrupa Parlamentosu’na bir soru önergesi sunmuştu. Yazılı sorusunda Kefalogiannis, Lozan Antlaşması hükümlerine göre Batı Trakya’da “Müslüman Azınlık”, aynı antlaşma hükümlerine göre Türkiye’de İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’da “Yunan Ulusal Azınlığı” bulunduğunu savunmuştu. Kefalogiannis, Yunanistan’ın Lozan hükümlerine tam olarak uyduğunu ve Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumuna yönelik olarak antlaşmadan doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ileri sürmüştü.
ABTTF, Kefalogiannis’in yazılı sorusu hakkında AB çevrelerine gönderdiği mektupta, Kefalogiannis’in soru önergesinde Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili ifadelerin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. ABTTF, Kefalogiannis’in ifadesinin aksine Lozan Antlaşması’nda Yunanistan’da “Müslüman Azınlık”, Türkiye’de ise “gayri-Müslim” azınlıklardan bahsedildiğini belirtildi. ABTTF, 1923’ten 1967’deki Albaylar Cuntası’na kadar Yunan devleti ve hükümetlerinin azınlığı Türk Azınlık olarak tanımlandığını hatırlattı.
ABTTF, söz konusu dönemde okulların Türk okulları olarak adlandırıldığını ve bu okullarda eğitim görenlere Türkçe ve Yunanca’nın birlikte kullanıldığı karneler verildiğini belirtti.
Batı Trakya Türk toplumunun etnik kimliğinin tanınmasını talep eden ABTTF, mektubunda 1967 Albaylar Cuntası öncesinde fiilen uygulanan eğitim ve dini özerkliğin iadesini istediklerini dile getirdi. ABTTF ayrıca Avrupa’da ulusal azınlıkların korunması için genel bir koruma mekanizması olmaması nedeniyle AP’nin ve AB Komisyonunun aktif bir çaba içerisinde olmasını talep etti.
Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Ülkemizin AP Milletvekili Kefalogiannis’in AB Komisyonu’na sorduğu soruda toplumumuzun statüsü ve bugünkü mevcut durumuna ilişkin ifadeleri gerçeğin bilinçli bir biçimde çarpıtılması anlamına geliyor. Lozan’ı yanlış okuyan ve yorumlayan Kefalogiannis’in kendisi. Bu konuda ABTTF olarak sessiz kalamazdık, zira gerçek bu değil! Bunun için 1923’ten 1967 Albaylar Cuntası dönemine kadar olan dönemde Batı Trakya Türk toplumunun Lozan ile sahip olduğu statü ve haklar çerçevesinde bölgemizdeki uygulamaları incelemesi yeterli olacaktır.” dedi.
AP Milletvekili Kefalogiannis’in soru önergesinin tam metnine şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.kefalogiannis.gr/el/nea/eyrwpaika-8emata/o-toyrkos-proedros-sto-plaisio-ths-ana8ewrhtikhs-politikhs-toy-synexizei-na-amfisbhtei-thn-kyriarxia-twn-ellhnikwn-nhsiwn-kai-na-katastrathgei-th-syn8hkh-ths-lwzanhs