Milletvekili Zeybek, İskeçe Azınlık Lisesinin bina sorununu meclis gündemine taşıdı
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin bina sorununu bir kez daha meclise taşıdı.
Zeybet, Eğitim ve Din İşleri, İçişleri, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlıklarına yönelik soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına, İskeçe Azınlık Ortaokul Lisesinin bina sorununu ve fiziki koşulları ile ilgili tekrar tekrar sunulan soru önergeleri ve yapılan müdahalelerden sonra, okulun yeni bir bina ihtiyacının her zamankinden daha gerekli olması nedeniyle konuyu tekrar gündeme getiriyoruz.
Söz konusu okula yeni öğretim yılında 100’ün üzerinde yeni öğrenci kaydı yapılmıştır bu durumda öğrenci sayısı 600’ü aşmış bulunmaktadır. Okul son yıllarda sabah ve öğleden sonra olmak üzere zorunlu olarak vardiyalı eğitim uygulamaktadır. Binanın hem okul hem sınıf bazında yetersiz olması ihtiyaçları karşılayamamaktadır, bu tarz ilkel eğitim koşulları diğer Avrupa ülkelerinde kesinlikle karşılaşmadığımız koşullardır.
İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesinin 1965’te kurulduğunu tekrar vurgulamak gerekir. 1968’den bugüne kadar, Hatzistavru 10 Caddesi’ndeki bina halen bu amaçla kullanılmaya devam edilmektedir. 19. yüzyıldan kalma bina, önce tütün mağazası ve daha sonra Kız Lisesi olarak işlev gördü.
Okul bina yaşı nedeniyle tehlikeli olması yanı sıra eğitim ve öğretim açısından da uygun değil ihtiyaç bulunan laboratuvar odaları okul bahçesi gibi alanlara altyapı olarak uygun değil. 2017 yılından bu yana, SİRİZA Hükümeti’nin kararıyla, aynı caddede üzerinde işlev gören ek bir bina yapıldı. Bu yeni sınıflar, okulun ihtiyaçlarını karşılamak ve iki vardiya (sabah ve öğleden sonra) çalışmak zorunda kalmamak için kurulmuştur.
2019 yılından günümüze kadar öğrenci sayısının çok dersliklerin yetersiz olması nedeniyle Yeni Demokrasi hükümeti yeni bir karar çıkartıp okulu tekrar vardiyalı eğitime geri dönmeyi öngörmüştür. Ancak öğrencileri birkaç metrekareye yığılmalarını yasaklayan koronavirüs pandemisi, yeni güvenli okul inşaatı talebini bir zorunluluk haline getirmiştir. Bununla birlikte, 19. yüzyıla ait bir binanın fiziki koşullara uygun olmadığı, eğitim koşullarına uygun bir ortam sağlayamaması yanı sıra ciddi güvenlik sorunları bulunmaktadır.
Bu nedenle okul encümen heyeti, geçiçi bir çözüm olarak Azınlık Ortaokul – Lisesinin ek binasına prokat sınıfların yerleştirilmesini onaylamak üzere İskeçe Belediyesine başvurdu. Ancak İskeçe Belediyesi, hiçbir gerekçe göstermeden talebi reddetti.
İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesinin yeni bir bina ihtiyacı sorunu, Trakya’nın Kalkınması için Partiler Arası Komitenin kararında, hem SİRİZA partisi hem de Yeni Demokrasi partisi tarafından sunulan sonuç bildirgesinde vurgulanarak gündeme getirilmiştir.
- 19. yüzyıla ait yapı halen okul binası olarak kullanıldığından genel anlamda mekan olarak eğitim koşullarına uygun olmadığından örnek olarak küçük bir avluya sahip olduğundan.
- Dersliklerin yetersiz sınıf mevcutlarının kalabalık olması özellikle koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşanan zor koşullarda öğrenci nüfusunu korumak zorunlu hale geldiğinden.
- İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesi, bölgedeki tek azınlık ortaokulu olduğundan, okul seçme hakkının sağlanması ve azınlık öğrencilerinin eğitimi desteklenmesi gerektiğinden.
İlgili Bakanlara Sorulur:
1.İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesinin düzgün işleyişini sağlamak ve öğrenci nüfusunu rahatlatmak için planlarınız nelerdir?
2.İskeçe Azınlık Ortaokul -Lisesini barındıracak eğitim koşullarına uygun yeni bir okul binasının inşası için gerekli prosedürleri başlatmayı düşünüyor musunuz?
3.Hem okul binasının eski oluşundan hem de pandemi koşullarından öğrencileri ne şekilde korumayı planlıyorsunuz?
4.Geçiçi bir çözüm olarak Azınlık Ortaokul – Lisesi’nin ek binasına yedek prokat dersliği yerleştirilmesi veya yeni bir bina tahsis etmeyi düşünüyor musunuz?”