Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Harakopoulos: “Yunanistan’ın AİHM kararları sicili onur verici değil”

21/10/2022

Yunan Meclisi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararlarını İzleme Komisyonu Başkanı Yeni Demokrasi Larissa Milletvekili Maksimos Harakopoulos, meclisteki komisyon toplantısında Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulamayan ilk 10 ülke arasında yer alması nedeniyle AİHM’de Yunanistan aleyhine açılan davaların nedenini bulup iyileştirmeleri gerektiğini söyledi.

Harakopoulos, AİHM kararlarını uygulamayan ilk 10 ülkeye baktıklarında bu 10 ülke listesinde yer alanların çoğunun AB ülkesi bile olmayıp açık ve sistematik bir şekilde insan haklarını ihlal ettiklerini söyledi, bu ülkelerin arasında yer almanın onur verici bir durum olmadığının altını çizdi.

Eleftheria gazetesine taşınan haberde Milletvekili Harakopoulos, meclisteki komisyon toplantısında yaptığı konuşmada iç hukuk yolunun tüketilmesinin ardından AİHM’ye yapılan başvurularda hem ulusal hukukta ulusal mahkemelerin verdiği kararların neden temyiz edildiğini, hem de Yargıtay kararının ardından neden AİHM’ye gidildiğini incelemeleri gerektiğini belirterek ardından yasama müdahalesinin gerekeceğini söyledi.

Ayrıca Harakopoulos, AİHM’ye taşınan çok sayıda davada Yunanistan’da cezaevlerindeki mahkumiyet ve tutukluluk şartları nedeniyle Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kanunsuz suç olmadığını belirten 7’inci maddesi ile özel ve aile hayatına saygı hakkını belirten 8’inci maddelerinin ihlal edilerek Yunanistan’ın mahkum edilmesi dolayısıyla Vatandaşı Koruma Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısına katkı sağladıklarını söyledi.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “AİHM Kararlarını İzleme Komisyonu Başkanı Milletvekili Harakopoulos ülkemiz Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulamayan ilk 10 ülke arasında olduğunu söylüyor, yasama müdahalesi gerektiğini belirtiyor. Evet, ülkemiz maalesef AİHM kararlarının uygulanması konusunda çok kötü bir sicile sahip. Batı Trakya’da isminde Türk kelimesi geçtiği için kapatılan İskeçe Türk Birliği ile kayıt edilmeyen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği davalarını içeren Bekir Usta ve Diğerleri dava grubunda ülkemiz 2008’den bu yana AİHM kararlarını uygulamıyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Yunanistan’dan bu dava grubunda AİHM kararlarını uygulamasını istediği çok sayıda kararı var, ancak sonuç itibarıyla hiçbir adım atılmış değil. Bekir Usta dava grubunda ülkemizde önce yasama değişikliği gerektiği ifade edildi, 2017’de yapılan yasa değişikliğinin ardından ulusal mahkemelere yapılan başvurular yine sonuçsuz kaldı. Son olarak 31 Ağustos’ta Yargıtay, Rodop ve Meriç derneklerimizin temyiz başvurularını reddetti. Bu dava grubunda AİHS’in örgütlenme özgürlüğü ile ilgili 11. Maddesi ihlal edilmeye devam ediliyor. Yasama müdahalesi ile birlikte ülkemizin AİHM kararlarını uygulama konusunda istekli olup bunun için somut adım atması gerek. Komisyon Başkanı Harakopoulos’a AİHM kararlarının uygulanması konusundaki sorunları incelerken 14 yıldır uygulanmayı bekleyen Bekir Usta davalarını da hatırlatmak isterim, özellikle Bakanlar Komitesi’nin 6-8 Aralık 2022’de yapacağı inceleme öncesinde Harakopoulos’tan bu konuyu meclis gündemine taşımasını bekliyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu